Erişilebilirlik

Kadınlara Şiddet Yasası Yeniden Gözden Geçirilecek


Amerika Adalet Bakanlığı verilerine göre, ülkede her 3 kişiden biri aile içi şiddete maruz kalıyor. 1994 yılında kadınların aile içi şiddetten korunması amacıyla kabul edilen yasaya rağmen her gün daha fazla kadın şiddet gördüğü için polise başvuruyor. Kongre, özellikle göçmenler üzerindeki etkisini arttırmak amacıyla yasayı yeniden gözden geçirmeye karar verdi.

Sekiz yıl boyunca kocasının şiddetine maruz kalan Blanca tam bir cehennem hayatı yaşamış. Defalarca dövülen ve tecavüze uğrayan Blanca’ya yardım eli House of Ruht adlı koruma evinden gelmiş. House of Ruth, Blanca gibi şiddet mağdurlarının güvenliğini sağlıyor. Kaçak olarak Amerika’da bulunan Blanca, birçok göçmen gibi, sınırdışı edilme korkusuyla uzun yıllar polisi arayamamış. Latin Amerikalı kadın, ülkesine geri gönderilirse çocuklarını bir daha hiç göremeyeceğinden endişe duymuş.

Blanca gibi birçok Latin Amerikalı göçmen kadın aynı durumda. Bu kadınlar özellikle Amerika’ya göç ettikten sonra eşlerinden daha fazla şiddet gördüklerini söylüyor. Kaçak olanlarının sadece yüzde 15’i polise haber veriyor. Kongre üyeleri, bu soruna çözüm bulmak amacıyla mevcut yasayı yeniden gözden geçiriyor. Kongre kadına karşı şiddeti önlemek amacıyla hazırlanan yasayı 1994’te kabul etti. Yasanın 2 yıl içinde yeniden görüşülüp kabul edilmesi gerekiyor.

Ancak bazı kesimler vergi mükelleflerine ait paranın ülkede izinsiz kalan kaçak göçmenler için harcanmasına karşı çıkıyor. Bazılarıysa yasanın kadınlara sağladığı gizlilik hakkını fazla buluyor. Şiddet gördüğünü iddia eden kadının yasal ikamet hakkı gizli tutuluyor. Ayrıca suçlanan tarafın ifadesi alınmıyor. Ron Grignol yasa sayesinde bazı kadınların şiddet gördüklerini iddia ederek ülkede yaşama hakkı elde ettiğine dikkat çekiyor. Grignol şöyle konuşuyor: “Kadına hemen ülkede yasal olarak kalma hakkı veriliyor. Göçmenlik için uygulanan hiçbir işlemle uğraşmak zorunda kalmadan bu hakkı elde ediyorlar. Ayrıca erkek, kadının yalan söylediğini ispatlayacak hiçbir kanıtı sunamıyor.”

Göçmenlik avukatı Meliss Frisk bu görüşe katılmıyor. Frisk’e göre, yeni yasayla şiddet uygulandığının kanıtlanması daha da zorlaşacak. Frisk, “Daha uzun bir süreç olacak ve kanıtların daha sağlam olması gerekecek. Yani normal göçmenlik işlemlerinden daha fazla kanıta ihtiyacınız var,” diye konuşuyor.

Blanca için yasa hayatının dönüm noktası olmuş. Bu sayede çalışma izni almış. Eşinden boşanmış ve kendine yeni bir ev tutmuş. Çocuklarınıysa düzenli aralıklarla görebiliyor.



XS
SM
MD
LG