Erişilebilirlik

İran Nükleer  Enerjiden Vazgeçmiyor


Tahran hükümeti, İran’ın uranyum zenginleştirme programının asla görüşme konusu yapılamayacağını açıkladı.

İran’ın nükleer görüşmelerdeki baş müzakerecisi Ali Akber Salihi, ülkesinin nükleer enerji programından da hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini söyledi. Salihi, varlığı geçen hafta ortaya çıkan nükleer tesisin bir dağda bulunduğunu ve muhtemel saldırılara karşı askeri üs yanında inşa edildiğini bildirdi.

İran devlet televizyonuna özel demeç veren Salihi, Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu’nun tesisi ne zaman denetleyeceğine Tahran’ın karar vereceğini de belirtti.
Tahran hükümeti, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’yla, 1 Ekim’de, tekrar görüşme masasına oturacak.

Bu arada İran’ın, görüşmeler öncesi, iki uzun menzilli füzenin denemesini yapması bazı ülkelerin tepkisine yol açtı. İki bin kilometre menzile sahip olduğu sanılan füzeler Güney Avrupa’yı vuracak güçte. Amerika ve diğer Batılı ülkeler yaptırımların ağırlaştırılmasını isterken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov buna karşı çıktı. Ryabkov, İran’ın füze denemeleriyle nükleer enerji programının ayrı konular olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden Amerika, İngiltere ve Fransa, Almanya’yla birlikte yaptırımları desteklerken Rusya ve Çin anlaşmazlığın diyalogla giderilmesinde ısrar ediyor.

XS
SM
MD
LG