Erişilebilirlik

28 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerika’da büyük bankaların istikrara kavuşmasına rağmen küçük bankalarda ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekiyor. Gazete, bu durumun Federal Mevduat Sigorta Fonu’nu da büyük sıkıntıya soktuğunu vurguluyor.

“Geçen yıl toplam 25 bankanın kapatılmasına karar veren Fon, bu yıl 95 bankayı kapattı. 416 banka da yüksek oranda batma riski taşıyor. Bu da Fon’un on milyarlarca dolar ek kaynak bulmasını gerektiriyor. Bunun için Fon’un önünde çeşitli seçenekler var: En doğru seçenek, bankaların Fon’a ödedikleri primlerin, örneğin iki yıllık bir süre için peşin olarak tahsil edilmesidir. İkinci en iyi alternatif, Fon’un Hazine’den 500 milyar dolarlık kredi hakkının bir kısmını kullanmasıdır. En kötü seçenek ise, Fon’un büyük bankalardan kredi almasıdır. Büyük bankalar tüketicilere veremedikleri krediyi, Fon’a vermekten memnun olacaktır. Ancak Fon açısından bakıldığında, belki de kısa bir süre sonra Fon’un desteğine ihtiyaç duyacak bu bankaların müşterisi olmak, büyük siyasi ve ekonomik sorunlar doğuracaktır.”

Boston Globe
küresel ticaretteki dengesizliğin aşılması için Çin ile Amerika arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, böyle bir durumda iki ülkenin birbirine benzemeye başlayacağını kaydediyor.

“Amerika’nın daha az tüketmesi, daha fazla tasarruf yapması ve bütçe açığını azaltması gerekiyor. Çin’in ise tam tersine iç tüketimi yükseltmesi, bunu sağlamak için sosyal harcamaları arttırması ve bütçe fazlasını azaltması gerekiyor. Ancak Çin Amerika’ya, Amerika’da Çin’e benzerken, taraflar birbirlerinin kötü alışkanlıklarını da edinirse, bu tam bir felaket olur. Çin’deki yeni zenginlerin üç otomobil alacak garajlar yapmaya başladığını ve bu otomobillerin su gibi benzin tükettiğini bir düşünsenize. Ya da Amerikalı politikacıların kendi aralarındaki iktidar kavgasını devlet sırrı olarak tanımlayıp, bu sırları açıklayan gazetecileri hapsetmeye başlamasını… Elbette Çin ile Amerika’nın birbirlerinin bazı alışkanlıklarını alması tercih edilir bir şey. Ancak abartıya kaçılırsa, yeni bir dünya dengesizliği doğar.”

Los Angeles Times
konut kredisi sektörüne devletin daha fazla müdahale etmesine karşı çıkıyor. Gazete, devletin bu sektörden bir an önce çekilmesi gerektiğini savunuyor.

"Fannie ve Freddie’nin yaşadığı sorunlar, kamu ve özel sektör ortaklığının sürdürülemez olduğunu gösterdi. Federal hükümetin görevleri ve sorumlulukları, bu şirketlerin batmasına karşı gizli bir devlet güvencesi haline geldi. Bu da, söz konusu şirketlerin aşırı risk almasını tetikledi. Sonuçta 10 trilyon dolarlık konut kredisi pazarının büyük bir kısmı bu iki şirketin elinde. Ancak gelinen noktada, bu şirketlerin batması ihtimaline karşı vergi mükelleflerinin de riski artmış durumda. Hükümet, yaşanan sorunlar hafiflediği anda, ya bu iki şirketle ilişkilerini keserek ya da bu şirketleri tasfiye ederek konut kredisi sektöründen çekilmelidir.”

USA Today Guantanamo’nun hala kapatılmamış olmasını eleştiriyor. Gazete, tarafların birbirlerini suçlamaya son verip bir çözüm üretmeleri çağrısında bulunuyor.

“Guantanamo Amerika’nın bütün dünyaya karşı savunduğu değerleri çiğnemesinin sembolü haline geldi. Bu nedenle Obama’nın Guantanamo’yu kapatma kararı doğru bir adımdı. Elbette Guantanamo’daki tutukluların yargılanması konusunda ciddi sorunlar var. ancak bu sorunlar, Guantanamo’nun kapatılması ve tutukluların Amerika’daki cezaevlerine nakledilmesinin önünde bir engel oluşturmuyor. Guantanamo’yu açtığı için Bush’u suçlayanlar da, kapatmak istediği için Obama’yı eleştirenler de aynı şeyi yapmak zorundadır. Bu konuda sorumluluk duygusuyla davranılmalı, partiler üstü ve ülke çıkarlarını gözeten bir çözüm üretilmelidir.”

XS
SM
MD
LG