Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Türkiye'ye Döndü


Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurul çalışmaları ve G-20 zirvesi için ABD'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Türkiye'ye döndü. Erdoğan, yurda dönüşünde yaptığı basın toplantısında Amerika gezisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bir haftadır Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları ve G-20 zirvesi çerçevesinde Amerika’da bulunan Başbakan Erdoğan yurda dönüşünde ziyaretinin ana başlıklarını şöyle özetledi.

BM ayağında Güvenlik Konseyi’nde nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik bir gündemle bir araya gelindiğini vurgulayan Erdoğan, bu toplantının çok uzun bir aradan sonra ilk defa devlet başkanları ve hükümet başkanları düzeyinde yapıldığının altını çizdi. Bu bağlamda Başbakan’a gazetecilerden üç önemli soru geldi. Bunlardan ilki “ABD Başkanı Obama ile yaptığınız görüşmede neler konuşuldu? Demokratik açılım gündeme geldi mi?" sorusuydu. Başbakan bu soruya “Obama ile gerek Irak-Suriye gerekse de Ortadoğu’daki gelişmeler, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Afganistan’daki gelişmeleri değerlendirdik” diye cevap verdi. Erdoğan’ın özellikle Türkiye’nin Filistin-İsrail, Irak-Suriye gerginliğinde arabuluculuk isteğini Obama’ya ilettiği de bildiriliyor. Gazetecilerin yöneltiği ikinci soru ise “İran nükleer silahlanmaya devam ederse silahlı müdahale olabilir mi?”idi. Erdoğan, silahlı bir müdahalenin kendisinin katılığı toplantılarda gündeme gelmediğini kaydederken, bunun o kadar kolay verilecek bir karar olmadığını vurguladı. Silahlı müdaheleye kadar çeşitli yaptırımların öncelikli olacağının söyleyen Başbakan, “Irak’ta olanları görüyoruz. Irak’taki medeniyet yerle bir olmuştur. Milyonu aşkın insan ölmüştür” diyerek bir silahlı müdaheleye Ankara’nın tutumunu açıkça ortaya koydu. Ancak Erdoğan, İran’a karşı yaptırımların gündeme geldiğinin de altını çizerek vurguladı.

Haftalardır konuşulan diğer önemli bir soruyu da gazeteciler Başbakan’a yurda dönüşünde sordular. Bu da füze rampası alımı ile ilgiliydi. Erdoğan bu soruya, "Verilmiş bir karar yok. Savunma Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. 7-8 milyar dolarlık füze alımı söz konusu değil. 1.3 milyar dolarlık bir ihale var, konuyu burada saptırıyorlar” diye cevap verdi.

Erdoğan, anayasa değişikliği konusunun ziyaretinde gündeme geldiğini vurgularken, “Görülen o ki parlamento daha buna hazır değil. Açılım içerisinde ağırlıklı olarak terör konusu olmak üzere birçok sorun üzerinde duracağız” diyerek de bir anlamda bu haftanın gündem maddesinin yine açılım olacağı mesajını vermiş oldu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG