Erişilebilirlik

İran Füze Denemesiyle Meydan Okudu


İran, askeri tehditlerden korunma kapasitesini sergilemek amacıyla dün yeni füze denemesi yaptığını açıkladı. Fırlatılan füzelerin, 300 ve 700 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurduğu belirtildi.

İranlı yetkililer tatbikatın karadan karaya füze denemesini de içereceğini açıkladı. Bu füzelerin İsrail’i vurabilecek yeteneğe sahip modelleri de kapsadığı bildiriliyor.

General Hüseyin Selami, Şahab 1 ve 2’nin denendiğini Şahab 3’ün de bugün deneneceğini açıkladı. Şahab 3’ün menzili İsrail ve yakındaki Amerikan askeri üslerini de içine alıyor.

Selami, İran Devrim Muhafızları birliğine bağlı hava kuvvetlerinin komutanlığını yapıyor. Selami ayrıca dünkü tatbikat sırasında ilk kez, birçok füzenin aynı anda fırlatılmasının da denediğini açıkladı.

İran’ın bu denemeleri nükleer programı yüzünden Tahran yönetimi ile Batılı ülkeler arasındaki gerginliğin arttığı bir döneme rastlıyor.

İran geçen hafta Birleşmiş Milletler’in yasaklamasına rağmen ikinci bir uranyum zenginleştirme tesisi inşa etmekte olduğunu duyurdu.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates İran’ın uluslararası toplumu kandırma girişimlerinin daha sert yeni yaptırımları gerekli kılacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG