Erişilebilirlik

'20'ler Grubu G-8'in Yerini Alıyor'


Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 20’ler Grubu liderleri, Amerika’nın Pittsburgh kentinde toplandı.

Başkan Obama’nın ev sahipliği yaptığı toplantıda, ekonomik büyüme, yeni iş alanları yaratma, kredi mekanizmalarının onarımı ve uluslararası mali sistemde reform konuları üzerinde durulacak. Gelişmekte olan ülkelere küresel ısınmanın zararlarıyla mücadele amacıyla mali yardım yapılması ve ülkelerin değişen ekonomik koşullarından dolayı Uluslararası Para Fonu IMF’deki oy ağırlığının değiştirilmesi de, bu zirvede görüşülecek konular arasında yer alıyor.

Washington Post gazetesi bir üst düzey Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberinde, 20’ler grubunun uluslararası ekonomik işbirliği alanında artık bundan böyle Sekizler Grubu’nun yerini alacağını ve gelişmekte olan ülkelere küresel ekonomik konularda daha fazla söz hakkı verileceğini duyurdu. Yetkili bu değişimi Başkan Obama’nın teşvik ettiğini ve zirveye katılan liderlerin bu akşam kararı açıklayacağını belirtti. New York Times gazetesi de aynı kaynaklardan haberi doğruluyor.

20’ler Grubu zirvesi bundan önce Washington ve Londra’da yapıldı.

Grupta sanayileşmiş Batılı ülkelerin yanı sıra Türkiye, Çin, Brezilya, Hindistan, Arjantin, Endonezya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika gibi ülkeler yer alıyor.

Dün Pittsburgh’de zirveyi izinsiz protesto etmek isteyen bir grup, polis tarafından göz yaşartıcı gaz ve yüksek sesli sirenler kullanarak dağıtıldı.

Toplantıya katılan 20 ülkeden biri olan Türkiye’yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir ekonomik heyet temsil ediyor. G-20 zirvelerinin önemini, Türkiye’nin bu oluşumdaki yerini ve alınan kararların niteliğini Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi ve Radikal gazetesi yazarlarından Profesör Taner Berksoy değerlendirdi.

Hale Ebiri'nin Profesör Berksoy'la söyleşisini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG