Erişilebilirlik

Hiperaktiviteye İlişkin Yeni Keşif


Araştırmacılar beyinde dikkat yetersizliği yani hiperaktivite rahatsızlığına ilişkin yeni bir nokta keşfetti. Daha önceki araştırmalar, beyinde dikkat ve hiperaktiviteyi kontrol eden alanlar arasındaki farkları açığa çıkarmıştı. Bu son araştırmaysa kişinin ruh halini kontrol eden beyin molekülündeki farklılıkları ortaya koyuyor.

Hiperaktivitenin semptomları çok çeşitlidir. Hiperaktivitesi olan kişiler yerlerinde duramaz, atılgan ve hareketlidirler. Dikkatleri kolayca dağılabilir. Hiperaktiviteliler için bir işi bitirmek çok zordur.

Amerikan Ulusal İlaç Bağımlılığı Enstitüsü’nden Doktor Nora Volkov sorunun beyinde dopamin adlı hormonun dolaşımındaki bozukluktan kaynaklanabileceğini söylüyor. Dopamin beyindeki hücrelerin iletişimini sağlayan ve ruh sağlığı açısından çok önemli bir hormon:

“Dopamin davranışlarımızı motive etmemize yarayan ve mükafat algılayıcı önemli bir nörotaşıyıcı.”

Doktor Volkov ödülü algılayamayan kişinin görevlerini tamamlamakta zorluk çekeceğini belirtiyor.

New York’taki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nda çekilmiş görüntüler üzerinde yapılan araştırma, beyinde dopaminin geçtiği yolları 53 hiperaktivite hastası ve 44 normal yetişkin üzerinde inceleyip karşılaştırmış:

“Hiperaktiviteli hastalarda dopaminin özellikle motivasyon ve ödül algılama alanlarında bıraktığı iz çok daha düşük düzeyde kalıyor.”

Doktor Volkov dopamin iletiminde bozukluğun dikkatsizlikle doğrudan bağlantılı olduğunu söylüyor.

Araştırma Hiperaktiviteli kişilerde okul ve ev ödevlerini daha fazla ödüllendirmenin bu kişilerin performansını arttırabileceğini savunuyor.


XS
SM
MD
LG