Erişilebilirlik

Hindistan  Ay'da Su Bulunmasından Memnun


Hindistan Ay’da su bulunduğunun kesinleşmesine katkısından gurur duyuyor.

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi, dün, Hint uydusu Chandrayaan-Bir’in de yardımıyla Ay’da su bulunduğunun kesin olarak belirlendiğini açıklamıştı.

NASA’ya göre Chandrayan-1 ve daha önce gönderilen insansız Cassini ve Deep Impact araçlarından elde edilen veriler, Ay toprağında çok ince bir film tabakası halinde su bulunduğunu gösterdi.

Üç uyduda da NASA’nın Moon Mineralogy Mapper adlı analiz aygıtlarından bulunuyordu.

Verileri inceleyen uzmanlara göre, Ay'ın kutup bölgelerinde ve kraterlerin dibindeki sürekli karanlık kısımlarda daha fazla miktarda su bulunması mümkün.

Hindistan Uzay Dairesi Başkanı Madhavan Nair, su keşfini, dönüm noktası olarak niteledi ve sadece bilimciler değil tüm Hintlilerin bundan gurur duyması gerektiğini söyledi.

Hindistan’ın geçen Ekim ayında Ay’a gönderdiği uyduyla temas teknik sorunlar nedeniyle geçen ay kesilmişti. Hintli mühendisler, erken sona ermesine rağmen, su bulunmasına katkısından ötürü projenin başarılı olduğunu söylüyor.

Son yıllarda uzay programını hızlandıran Hindistan Amerika, Rusya ve Çin’e yetişmeye çalışıyor.

Yeni keşif suyun Dünya’ya özgü olmadığını, başka gezegenlerde de bulunabileceği tezini güçlendirirken, Ay’da kalıcı üs kurulmasını isteyenlerin umutlarını artırdı.


XS
SM
MD
LG