Erişilebilirlik

25 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Güvenlik Konseyi'nin nükleer silahsızlanma yönündeki kararını olumlu bir adım olarak görüyor ancak kararın hayata geçirilmesinin kolay olmadığına dikkat çekiyor:

"Obama'nın nükleer silahlanmanın tehlikelerini bütün dünyaya anlatmasını ve ortak bir çözüm arayışı için harcadığı çabayı takdirle karşılıyoruz. Ancak Obama'nın ülke içinde de işi hiç kolay değil. Nükleer denemelerin yasaklanmasıyla ilgili antlaşmanın onayı için hala Senato'da istediği desteği bulabilmiş değil. Şu ana kadar yaklaşık 150 ülke bu antlaşmayı onayladı. Ancak Çin, Hindistan, Pakistan ve İsrail gibi ülkeler de onaylamadıkça, antlaşmanın hayata geçmesi mümkün değil. Washington'un bu konuda atacağı olumsuz bir adım bütün bu ülkelerin de aradıkları mazereti bulmasına yol açacaktır. Bu nedenle antlaşmanın onaylanması için Obama'nın çok daha fazla çaba harcaması gerekecek."

USA Today, İran'ın nükleer programıyla ilgili gelecek hafta yapılacak görüşmeleri Tahran için son şans olarak değerlendiriyor. Gazete, bir uzlaşma sağlanmazsa yaptırımların kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunuyor:

"Ahmedinecad, Birleşmiş Milletler'de ne kadar kabadayılık yapsa da, aslında çok zayıf bir konumda bulunuyor. Ülke içinde iktidarı sallanıyor, ülke dışında ise hiçbir inandırıcılığı bulunmuyor. Böyle bir dönemde yaptırımların hayata geçirilmesi İran'daki sertlik yanlılarını daha da zora sokacaktır. Ekonominin darboğazdan geçtiği, işsizliğin rekor düzeylere çıktığı bir dönemde, İran'a benzin satışının durması, muhalefeti de yeniden canlandıracaktır. Böyle bir süreçte, Amerika ve Rusya; İsrail'in İran'daki nükleer tesislere saldırmayacağı konusunda Tahran'a verdikleri güvenceyi de geri çekmelidir. Askeri seçeneğin de masada bulunması, İran'ı bir anlaşmaya zorlayacak önemli bir unsurdur."

Los Angeles Times Obama'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki performansını değerlendiriyor. Gazete, Obama'nın dünya liderlerinden büyük bir sempati topladığını vurguluyor.

"Sekiz yıl süren Bush iktidarında alınan tek yanlı kararlar, uluslararası kuruluşlara gösterilen saygısızlık ve Rusya gibi ülkelerle yaşanan gereksiz krizler, dünya politikasındaki gerginliği dayanılmaz noktalara taşıdı. Yanlış politikalar, teröristlerin yeni kadrolar devşirmesine, Birleşmiş Milletler'in uluslararası sorunları çözemez hale gelmesine neden oldu. İran, Sudan ve Venezuela gibi düşman ülkelerdeki rejimlerin güç kazanmasına yol açtı. Elbette Obama, dünya barışını sağlamadı. Ancak, küresel gerginlikleri yumuşattı ve Amerikan karşıtlarını propaganda imkânından mahrum bıraktı. Milliyetçiler ve muhafazakârlar bundan ders çıkartmalıdır."

Boston Globe gazetesi Libya lider Muammer Kaddafi'nin New York yakınlarında kurduğu Bedevi çadırının kaldırılmasını eleştiriyor.

"Bedford savcısı, imar yetkilileri ve polis müdürü, Kaddafi'nin çadırının izinsiz kurulmuş bir geçici ikametgah olarak değerlendirdi ve çadırı söktü. Kaddafi'nin ülkesinde ve dışarıdaki kurbanları düşünüldüğünde yaşananlar hiç de komik gelmiyor. Ayrıca Afrika Birliği ve Arap Birliği ülkeleri, Kaddafi'nin Çarşamba günü Birleşmiş Milletler'de yaptığı bitmek bilmeyen monologundan olsa olsa büyük bir rahatsızlık duymuş olabilirler. Yine de zengin bir kentteki bir çadırın, yıkık dökük olduğu gerekçesiyle kaldırılması, insanda o ikametgâhın sahibine karşı bir sempati uyandırıyor. Söz konusu kişi bir despot olsa bile."


XS
SM
MD
LG