Erişilebilirlik

Emlak Sektöründe “Çevreci” Akım


Son yıllarda çevreyle uyumlu bina ve konutlar giderek daha fazla rağbet görüyor. Ev sahipleri ve müteahhitler enerji tasarrufu sağlama ve maliyeti azaltma yolları ararken kimi emlakçılar da yepyeni bir uzmanlık dalı geliştiriyor. Amerika’nın Sesi, müşterilerine çevreyle uyumlu konutlar sunan emlakçılarla görüştü.

Birçok evde bol miktarda plastik kullanılır. Bu evdeyse yüzde yüz geriye dönüştürülmüş beton ve cam şişe kullanılmış. Emlakçı Michael Kiefer, ev almak isteyen müşterisine, bir apartman dairesindeki çevreci özellikleri tanıtıyor. Kiefer müşterisini gezdirdiği evlerde tüm beyaz eşyaların, Amerika Çevre Koruma Dairesi ve Enerji Bakanlığı’nın enerji tasarrufu standartlarına uygun olduğunu gösteren Enerji Yıldızı arması taşıdığını anlatıyor. Bu tür beyaz eşyalar hem çevreyi daha az kirletiyor hem de daha az elektrik harcıyor. Washington’da çalışan Kiefer, ekolojik konut konusunda uzmanlaşmış yeni nesil emlakçılardan. Kiefer şöyle konuşuyor: “Bütün müşterilerim enerji tasarrufu, sağlıklı konut tasarımı gibi, çevreyle uyumlu konutların özellikleri hakkında bilgi istiyor.”

Kiefer ekolojik emlakçı sertifikasını Amerika ve başka ülkelerde 5 binden fazla emlakçıya eğitim veren EcoBroker International örgütünden almış. Bir milyon 200 bin üyesi olan Ulusal Emlakçılar Birliği, kendi çevreci emlakçılık programını geçen yıl Kasım ayında başlattı. Birliğin sözcüsü Andy Norton’a göre, programa gösterilen ilgi çok büyük. Norton, “Amerika’nın her yerinde, çevreci emlakçılık ve çevreyle uyumlu konutlarla ilgili derslerimiz çok ilgi görüyor. Bu yılın sonuna kadar Ulusal Emlakçılar Birliği olarak 4 bin emlakçıya bu konuda eğitim vermiş olacağız. Bu, beklentilerimizin çok üstünde” diye konuşuyor.

Ekonomik kriz yüzünden konut fiyatlarında sert düşüşler olmuştu. Uzmanlar, çevreyle uyumlu konutların diğerlerine göre daha pahalı olduğunu söylüyor. Ancak bu, Kim Corbett-Knight gibi ev almak isteyenleri caydırmamış. “Çevremizi güvence altına almak ve enerji tasarrufu sağlamak için ilk başta daha çok para ödemeyi tercih ederim,” diyen Knight, başlangıçta cebinden daha çok para çıkmasına razı olduğunu belirtiyor. Sertifikalı çevreci emlakçılar ayrıca ev sahiplerine, evlerinde gerekli onarımı çevreyle uyumlu yapmaları için de yardımcı oluyor.

Seth Garland, Washington’daki bu 100 yıllık evi 2007 yılında emlakçı Kiefer aracılığıyla satın almış. Beyaz eşyaları, pencereleri, tuvaletleri ve yalıtımı değiştiren Garland, enerji tasarrufu sağlayan, çevreyle uyumlu malzeme kullanmış. Garland, elektrik ve su faturalarında büyük düşüş olduğunu söylüyor. Garland şöyle konuşuyor: “Benimkine benzer evlerde oturan komşularıma göre kışın, yani en çok enerji harcanan mevsimde onların üçte biri kadar ödeme yapıyorum. Komşularım kışın ayda 500 dolar elektrik parası öderken ben 150 dolar ödüyorum.” Garland, uzun vadede evi için yaptığı masrafı rahatlıkla çıkaracağını belirtiyor. Emlak uzmanları, ekonomik krizin, halkı, enerji maliyetlerini azaltmaya ittiğini söylüyor. Yüksek verimlilik, enerji tasarrufu sağlama gibi özellikleri olan konutlara gösterilen ilgi giderek artıyor. Buna bağlı olarak çevreci konutlar üzerine uzmanlaşan emlakçılara olan talebin de artması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG