Erişilebilirlik

Beyin Travmasını Ölçen Portatif Cihaz


Kafa travması geçiren bir kişinin yapması gereken en önemli şey, travmanın ciddiyetini anlamak için acilen bir hastaneye başvurmak. Hastanelerde kullanılan ileri teknoloji cihazlar, beyin dalgalarını ölçerek hayati tehlike olup olmadığını gösterebiliyor. Şimdi beyin dalgalarını tarayan taşınabilir bir cihaz, ölümcül beyin travmalarını belirlemede çığır açacağa benziyor.

Ünlü oyuncu Vanessa Redgrave’in kızı ve tanınmış aktör Liam Neeson’un eşi olan aktris Natasha Richardson, çok yetenekli bir sanatçıydı. Ancak kayak yapmayı öğrenirken düştü ve kendisini bir süre iyi hissettiğini sandıktan sonra 45 yaşında hayata veda etti.

Yeni cihazı üreten BrainScope firmasının yöneticisi Michael Singer Richardson’ın “yürü, konuş ve öl sendromu” denilen durum yüzünden öldüğünü söylüyor. BrainScope’un ürettiği taşınabilir beyin tarama cihazı, Richardson’un hayatını kurtarabilirdi. Singer, “Tasarladığımız cihaz, Richardson’ın geçirdiği ciddi beyin travmasını zamanında ortaya çıkarabilir ve hem ünlü oyuncu, hem de ailesi için durumunun ne denli tehlikeli olduğunu açıklığa kavuşturabilirdi,” diyor.

Michael Singer BrainScope firmasının geliştirdiği beyin tarayıcısının pille çalışan, oldukça ucuz ve kullanılması kolay bir cihaz olduğunu söylüyor. Singer’a göre cihazı spor takımlarının koçları da, askeri sağlık görevlileri de kullanabilir. Günümüzde beyin dalgalarını tarayan pahalı ve sadece usta teknisyenler tarafından kullanılan cihazlar, yalnızca hastanelerde bulunuyor.

Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi, her yıl yaklaşık bir milyon 400 bin kişinin beyin travması geçirdiğini bildiriyor. Ancak birçok travma, tespit edilmediği için bu rakam çok daha yüksek olabilir. Savunma Bakanlığı eski doktorlarından Dan Cohen şöyle konuşuyor: “Orta şiddette beyin sarsıntısı geçiren kişi sayısını bilemiyoruz. Birçok kişi başına darbe alıp, bir süre sersemleyip sonra da yürüyüp gidiyor ve hiç muayeneden geçmiyor.” Dr. Cohen’e göre şiddetli olmayan beyin sarsıntıları için bile erken teşhis çok önemli. Bunların tekrarlanması durumunda travmalar zihinsel bozukluklara yol açabilir. Michael Singer ise Irak ve Afganistan’da görev yapan askerlerin yüzde 20’sinin farklı derecelerde beyin sarsıntısı geçirdiklerini belirtiyor. Askerler, beyin sarsıntısının hastaneye gitmelerini gerektiren bir yaralanma olduğunu bildikleri halde hemen görev başına dönmek için geçirdikleri travmayı ciddiye almıyorlar. BrainScope firmasının geliştirdiği cihazın reklamını yapmak için erken olduğunu, ancak araştırmaların umut vadettiğini söyleyen Cohen, yeni cihazı, artık yaygınlaşan taşınabilir kalp şok cihazıyla karşılaştırıyor.

BrainScope firması Amerika’nın dört bir yanından kafa travması geçiren hastalara ilişkin veri topluyor. Şirketin geliştirdiği taşınabilir cihazın bir yıl içinde değerlendirme ve onay işlemleri için Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’ne gönderilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG