Erişilebilirlik

Başkan Obama Genel Kurul'da Konuştu


Başkan Barack Obama Amerika’nın dünya sorunlarını tek başına çözemeyeceğini belirterek ülkeler arasında “yeni bir diyalog dönemi” çağrısında bulundu.

Obama BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Amerika’nın varlığını kendi değerleriyle sürdüreceğini ve diğer ülkelere örnek olmaya çalışacağını vurguladı. Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çağrısında da bulunan Başkan, “İran ve Kuzey Kore gibi uluslararası standartlara uymamayı tercih eden ülkeler bunun sonuçlarına katlanmalıdır” dedi.

Başkan göreve geldiğinden bu yana işkenceyi yasakladığını, Guantanoamo üssündeki cezaevini kapatmaya hazırlandığını ve terörizmle mücadele uluslararası işbirliğine gittiğini bildirdi.
Barack Obama, söz verdiği gibi Amerikan askerlerinin Irak’tan çekileceğini hatırlattı ve terörist örgütlerin Afganistan’ı tekrar üs olarak kullanmalarına asla izin vermeyeceğini duyurdu. Başkan Obama dokuz aydır işbaşında olan yönetiminin eski Başkan Bush döneminde Amerika ile uluslararası topluluk arasında ilişkileri gerginleştiren birçok soruna el attığını söyledi. Ancak Amerika’nın tek başına dünya sorunlarını çözmeyeceğini belirten Obama, BM üyesi ülkeler için iklim değişikliği ve nükleer silahların yayılması dahil çeşitli küresel sorunlara eğilme sorumluluğunu paylaşma zamanı geldiğini vurguladı.

Obama, 40 dakika süren konuşmasında işkenceye son verme , Guantanamo cezaevinin kapatılması ve İsrail-Filistin uyuşmazlığına çözüm için özel temsilci atanması gibi birçok konuya değindi. Yönetiminin şimdiden bazı sonuçlar elde ettiğini belirten Obama, ancak sorunların büyüklüğünün tekbaşına Amerika’nın gücünü aştığını vurgulayarak kollektif çabaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Amerika’yı tekbaşına hereket etmekle suçlayan kişilerin şimdi birkenarda durup Amerika’nın soruları tekbaşına çözmesini bekleyemeceklerini vurgulayan Obama, dünyada yeni bir işbirliği dönemi başlatılması çağrısında bulundu.

Ortadoğu uyuşmazlığına da değinen Başkan, iki devletli çözüm için Filistinlilerin İsrail karşıtı kışkırtmalara son vermesi ve İsrail’in de yerleşim birimlerinde inşaatları durdurması gerektiğini söyledi. Amerika’nın İsrail’e sarsılmaz desteğini sürdüreceğini belirten Obama, İsrail’in de Filistinlilerin meşru talep ve haklarını tanıması gerektiğini belirtti. Obama, Filistinlileri de İsrail’e yönelik saldırıları durdurmaya ve İsrail’in varolma hakkını tanımaya çağırdı.

Başkan Obama konuşmasında İran ve Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerinin, dünyayı tehlikeli bir yöne ittiğini belirterek yönetiminin bu iki ülkenin yarattığı nükleer sorunu diplomatik yoldan çözmeye kararlı olduğunu da vurguladı.

XS
SM
MD
LG