Erişilebilirlik

Eski Fransa Başbakanı, Sarkozy'ye Komplo Suçundan Yargılanıyor


Fransa eski Başbakanı Dominique de Villepin, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi rakibi Nicolas Sarkozy’nin adını sahte bir yolsuzluk listesine karıştırarak görevini kötüye kullanmaktan yargılanmaya başladı. Yargılama daha ilk duruşmasında sağın iki politikacısının düellosuna sahne oldu. De Villepin, suçlu olmadığını ve Sarkozy’nin siyasi oyunu nedeniyle yargı karşısında olduğunu savundu. Villepin, Sarkozy aleyhinde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, sahte liste yayınlayarak siyasi komplo kurup görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Fransa gündemi iki yıldır Clearstream skandalı ile çalkalanıyor. Clearstream Lüksemburg’da bir finans kuruluşunun adı. İki yıl önce, adı bilinmeyen bir kişi Fransız medyasına, içinde Fransa Cumhurbaşkanlığı’na hazırlanan dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin de adının bulunduğu bir listeyi medyaya sızdırdı. İddiaya göre listede adları yer alan Fransız siyasetçiler, Tayvan’a firkateyn satışından milyonlarca euro komisyon aldılar ve bu paralar Lüksemburg’daki Clearstream Bankası’na yattı. Fransa gündemi iddialarla çalkalandı, zira bu listede adı olanlardan birisi Cumhurbaşkanı olmak için hazırlanıyordu.

Mektupta adı yer alan şimdiki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn gizli bir hesapları bulunmadığını belirterek bu liste hakkında suç duyurusunda bulundular. 2007 yılının sonlarında General Rondot adında bir istihbaratçı çıkarak, Dominique de Villepin’in bu listenin sahte olduğundan haberi olduğunu ancak Sarkozy’yi yıpratmak için yayınlanmasına engel olmadığını öne sürdü. Hatta skandalın, iktidar partisi içindeki cumhurbaşkanılığı yarışı nedeniyle, Villepin’in listeye Sarkozy’nin ismini kendisinin eklettiği iddiaları dahi konuşuldu. Soruşturmanın sonunda Villepin aleyhinde, başbakanlık yaptığı dönemde, kendi emrindeki gizli servisi kullanarak, Elysee Sarayı yolundaki rakibi Nicolas Sarkozy'yi yıpratma” girişiminden, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın bugün yapılan ilk duruşmasına eşi ve çocuklarıyla gelen Villepin, doğrudan Nicolas Sarkozy’i suçladı.

Kendisinin Sarkozy yüzünden mahkeme karşısında olduğunu, Sarkozy’nin kendisiyle ilgili takıntısı bulunduğunu, ancak mahkemeden aklanarak çıkacağını söyledi. Bu arada Villepin’in avukatları, “güçlerin eşitsizliği ve Sarkozy’nin yargı dokunulmazlığı” gerekçesiyle, Sarkozy’nin davada müdahil olarak bulunmasına itiraz ettiler. Kamuoyunun ve medyanın iki yıldır tartıştığı skandalın ardından kazanan şimdilik Sarkozy oldu. Sarkozy Elysee Sarayı’na çıkarken, Villepin, aylarca soruşturma hakimlerine ifade vermekle meşgul oldu. Ancak Villepin, 2012 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sarkozy’nin karşısına yeniden çıkarak aday olma arzusunu açıkça dile getiriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG