Erişilebilirlik

Brezilya'dan Zelaya'ya Gerilimi Tırmandırma Ricası


Brezilya Cumhurbaşkanı, devrik Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya’dan başkent Tepucigalga’daki gergin durumu tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı.

Lula de Silva, New York’ta yaptığı açıklamada, Zelaya ile telefonda görüştüğünü ve geçici hükümete şiddete başvurma bahanesi vermemesini söylediğini belirtti.

Honduras güvenlik güçleri, devrik Zelaya’nın gizlice ülkeye girerek sığındığı Brezilya Büyükelçiliği önünde toplanan yandaşlarını dağıttı.

Görgü tanıkları, polisin Zelaya’yı destekleyen göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini bildiriyor. Göstericiler, geçici hükümetin koyduğu sokağa çıkma yasağına rağmen geceyi Büyükelçilik binasının dışında geçirdi.

Sokağa çıkma yasağı bu gece yarısına kadar uzatıldı.

Bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Zelaya, askeri kontrol noktalarından kaçarak tüm ülkeyi nasıl dolaştığını anlattı. Zelaya, geçici hükümetin Devlet Başkanı Roberto Micheletti’yle diyalog kurmak istediğini belirtti ancak barışçı gösteri düzenlemeleri için yandaşlarını büyükelçilik çevresinde gösterileri sürdürmeye de çağırdı.

Roberto Micheletti, Brezilya’dan darbeyle devrilen eski Devlet Başkanı Zelaya’yı iade etmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG