Erişilebilirlik

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Belçika'da


Çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinde incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun bu seferki durağı Belçika.

AKP milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül başkanlığındaki heyetin Belçika temaslarındaki en önemli gündem maddelerinden birini geçen ay Charleroi kenti yakınlarında bir cezaevinde hayatını kaybeden Mikail Tekin’le ilgili soruşturma süreci oluşturuyor.

Belçika makamları Tekin’in ölümüyle ilgili soruşturmayı henüz tamamlamadı. Üskül’ün şu aşamadaki en önemli beklentisi de konuyla ilgili soruşturmanın etkin şekilde yapılması: "Her ülkede olabileceği gibi burada da böyle olaylar yaşanıyor. Bizim üzerinde durduğumuz nokta şudur. Herhangi bir ülkede bir insan hakkı ihlali yaşandığında o olayın üzerine gidiliyor mu? Etkin bir soruşturma yapılıyor mu ve bunun sonucunda sorumlular ortaya çıkarılmışsa onlar hakkında gerekli cezai yaptırımlar uygulanıyor mu? Eğer bu uygulanıyorsa mesele yoktur. Çünkü işkence ve kötü muamele her zaman karşılaşılabilecek bir olaydır ama bunun üzerine gidilmesi çok önemlidir. Mutlaka sorumlular bulunup cezalandırılmalıdır."

Üskül etkin soruşturmadan kastını ise şu şekilde açıkladı: “Dünyanın bütün ülkelerinde bürokrasi kendini koruma eğilimindedir. Bu tür olaylar yaşandığında üzerini örtme eğilimi ağır basar ve bu yönde girişimler olabilir. Ama artık bunların önlenmesi için gerekli yöntemler de bulunmuştur."

İnsan hakları sorunlarıyla her yerde karşılaşılabildiğini belirten Üskül, eşit düzeyde ilişkiler çerçevesinde bu konuların, farklı ülkelerdeki muhataplarla görüşülebilmesi gerektiğinin altını çizdi. Belçika’dan önce Fransa’da incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Üskül, oradaki algılamanın pek olumlu olmadığını söyledi: "Fransa’da sanki bir Fransızlar’ı denetlemeye gelmişiz gibi algıladılar ve biraz rahatsız oldular. 'Biraz Siz nasıl olur da Türkiye’den gelip bizi burada denetlersiniz’ gibi bir tepkiyle karşılaştık.”

Hafta boyunca Belçika makamlarıyla temaslarda bulunacak olan TBMM heyeti 25 Eylül’de Türkiye’ye dönecek.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG