Erişilebilirlik

Bağış: 'Fransa AB-Türkiye Müzakerelerini Engellemeyecek'


Ankara hükümeti, bir yandan diplomasi yoluyla, bir yandan da kültürel alanda, yani Türkiye sezonu ile Fransa ile Türkiye arasındaki buzları eritmeye çalışıyor. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa’dan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle müzakerelerinde engel çıkartmayacağı yolunda güvence aldıklarını söyledi. Bağış, Paris’te, Türkiye sezonu çerçevesinde gerçekleşen ve ses getiren Sezen Aksu konserini de izledi.

Fransa ve Türkiye ilişkileri yine Avrupa Birliği tartışmaları yüzünden bir haftadır gergin bir döneme girmişti. Avrupa İşlerinden Sorumlu Fransız Bakan Pierre Lellouche, Türkiye’nin AB’ye tam üye olamayacağını, üstelik AB’de yalnızca iki ülkenin Türkiye’nin tam üyeliğini savunduğunu dile getirmişti. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Fransa ziyaretinden iki gün önce yapılan bu açıklama dikkatleri Egemen Bağış-Pierre Lellouche görüşmesine çevirdi. Bakan Bağış hafta sonu Elysee Sarayı’nın en üst düzey yetkilikleri ve Bakan Lellouche ile bir araya geldi. Temaslarının sonunda gazetecilere bilgi veren Bağış, Fransa’ya Türkiye’nin ayrıcalıklı ortaklık istemediğini kesin bir dille anlattıklarını ve Fransa’dan da müzakereleri kesmeyeceği konusunda güvence aldıklarını söyledi.

Bakan Bağış, Fransa ile ilişkilerin düzeleceğini umut ettiklerini, bu anlamda diplomatik temaslar kadar Fransa’da düzenlenmekte olan Türkiye sezonuna da büyük önem verdiklerini dile getirdi. Bağış, hafta sonu Türkiye’nin konuk olduğu Tecno-Parade’a, ardından da Paris Belediyesi’nin Chatelet Tiyatrosu’nda Türkiye’yi konuk ettiği Ramazan Bayramı eğlencelerine katıldı. Baba Zula ve Taksim Trio’nun konser verdiği gecenin ağır konuğu Sezen Aksu oldu.

Türklerin Madonna’sı yada Edit Piaf’ı diye takdim edilen Aksu, Fahir Atakoğlu’nun usta piyanosu eşliğinde muhteşem sahne hakimiyetiyle salonda alkış tufanı kopardı. Sanatçı, güçlü yorumuyla seslendirdiği şarkıları kadar esprileriyle de Parisli izleyiciyi büyüledi. Sahneden ayrılması ve diğer sanatçılara sırayı bırakmasına dinleyiciler alkışlarıyla tempo tutarak izin vermeyince Aksu, durumu, Fransa Türkiye ilişkilerindeki gerginliğe atıfta bulunan zeki bir espri ile kurtardı.

Türkiye sezonuna, iki ülke arasındaki önyargıların bitmesi ve buzların erimesi için her iki taraf da büyük önem veriyor. Başarılı Sezen Aksu konserinin ardından Paris’teki Türkiye sezonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yapacaklarısergi açılışıyla sürecek. Louvre Müzesi’nde, Grand Palais’de büyük ve ses getiren sergiler yer alacak. Dünyanın en çok ziyaret edilen anıtı Eyfel Kulesi, Türkiye bayrağı renklerine boyanacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG