Erişilebilirlik

Avustralya Hükümeti'nden Vatandaşlık Sınavında Değişiklikler


Avustralya’da iki yıl önce yeni vatandaşlık yasası yürürlüğe girdi. Yasa, 1 Temmuz 2007'den önce vatandaşlık başvurusunu yapmamış olan kişilerin sınava girmesini öngörüyordu. Sınavın amacı, vatandaşlık başvurusunda bulunan göçmenlerin, Avustralya ve yasaları hakkında sadece ilköğretim görmüş bir Avustralyalı kadar bilgi sahibi olmasını güvence altına almaktı.

Sınav yürürlüğe konduğundan beri eleştirilere hedef oluyor. Eleştirilerin en yaygını, vatandaşlık sınavının, göçmenlerin Avustralya’ya uyum sağlamasına hiçbir katkısı olmadığı. İkinci büyük eleştiri ise, sınav sorularına, özellikle genel kültürle ilgili sorulara yönelik. Ayrıca, birçok göçmenin, sınavda kalırlarsa sınır dışı edilecekleri korkusuyla vatandaşlık başvurusunda bulunmadığı iddia ediliyor.

Eleştirileri ciddiye aman hükümet sınavda önemli değişiklikler yaptı. Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Chris Evans, yeni yasanın, göçmenleri toplumsal sorumluluklarını anlamaya teşvik edeceğini söyledi. Kendisi de İngiltere doğumlu olan Bakan, eski sınavdaki Avustralyalı kâşif ve ünlü sporcularla ilgili soruların kaldırıldığını da duyurdu.

17 Eylül Avustralya’da “Vatandaşlık Günü.” Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavı geçen 4 bin göçmen “Vatandaşlık Günü” yemin ederek resmen Avustralyalı oldu. Yeni Avustralya vatandaşlarından biri tanınmış opera sanatçısı Sharon Zan idi. Avustralya vatandaşı olabilmek için Çin vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalan Zan verdiği karara pişman değil.

“Elimde olsa çifte vatandaş olurdum” diyen Sharon Zan, devamla “Ama altı yıldır burada yaşıyorum ve hem gönlüm hem geleceğim Avustralya’da!” diyor.

Sorular ve sınavın amacının değiştirilmesi sınav karşıtlarını tatmin etmiş değil. Bu gruplar, sınavın İngilizce olmasının anadili İngilizce olmayanlar için büyük bir dezavantaj olduğunu ileri sürüyor.

20 milyon nüfuslu Avustralya’da her yıl on binlerce kişi vatandaşlık başvurusunda bulunuyor. Yetkililere göre 19 Kasım’da açıklanacak yeni sınavda, temel hak ve özgürlükler, kadın-erkek eşitliği, zorunlu oy verme işlemleri ve hukuk sistemiyle ilgili sorular da var. Çoktan seçmeli sınavda 20 soru bulunacak ve geçme notu 60’tan 75’e çıkacak.

Vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerden yaşı 18’in altında ya da 60’ın üstünde olanlar sınava tabi tutulmayacak. Avustralya’ya göç etmeden önce işkence veya psikolojik travma geçirmiş kişilerin de sınava girmesi zorunlu olmayacak. Eski sınavda olduğu gibi yeni sınav da bilgisayarda yapılacak ve sonucu hemen belli olacak. Geçer notu alamayan adayların sınava tekrar ve istedikleri kadar girmesi mümkün.


XS
SM
MD
LG