Erişilebilirlik

'Türkiye ve Irak Arasında Su Sorunu Yok'


Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'nda Türkiye ve Irak arasında enerji, su ve ticaret alanında anlaşmalar yapıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konseyin iki ülke arasında yeni bir işbirliği modeli yarattığını söyledi.

Uzmanlar Türkiye’nin Irak’a daha fazla su verme konusundaki kararlılığının iki günlük toplantıların en önemli sonucu olduğunu söylüyor.

Irak’taki ciddi kuraklık ilişkileri de zedelemişti. Bağdat, Ankara’dan sürekli nehirlerden gelen suyun daha büyük bölümünü serbest bırakmasını istiyordu.

Davutoğlu bu konunun çözüldüğünü söyledi:

“Su sorunu başgösterdiğinde Iraklı dostlarımıza bu konuda yardım edebilmek için özel düzenlemeler yaptık. Bu konuda iki ülke arasında bir sorun yoktur.”

Ancak Iraklı Su Kaynakları Bakanı Latif Raşit, Fırat’tan salıverilecek suyun miktarının artırılmasını memnunniyetle karşıladıklarını ancak su paylaşımı konusunda hala yapılması gerekenler olduğunu söyledi.

Raşit, “Irak’taki kuraklık hem çevreyi, hem içme suyunu, hem tarımı hem de yaşamı etkiledi. Bu toplantıda Fırat’tan salıverilen suyun artırılması sözünü aldık. Bu, kritik dönemi atlatmamıza yardım edecek. Ama ilerleyen yıllarda umarım Suriye ve Türkiye’deki muhataplarımızla kalıcı bir anlaşmaya imza atabiliriz.”

Toplantılarda iki ülke arasındaki ticaretin artırılması yönünde de kararlar alındı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türk firmalarının Irak’ın kalkınmasındaki önemine değindi. Zebari, “Son 6-7 yılda en iyi yatırımları yapan, en büyük riskleri alanlar Türk firmaları oldu. Savaş bölgesinde her türlü terör ve tehdidin içinde ciddi işler başarıyorlar” dedi.

Ancak uzmanlar güvenlik konusunda çok az gelişme sağlanabildiği görüşünde.

Ankara, terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ı üs olarak kullanmasından rahatsız.

XS
SM
MD
LG