Erişilebilirlik

Türkiye ve Irak Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği


Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı Türkiye, Irak ve Suriye Dışişleri Bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa tarafından gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye’yi temsilen katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ana amacının Şam ve Bağdat yönetimleri arasındaki gerginliği çözmek olduğunu söyledi.

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısı bir ilk olması açısından oldukça önemliydi. Türkiye, ilk kez Irak ve Suriye ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği çerçevesinde bir konsey kurdu, ayrıca bu üçlüye yakın zamanda İran’ın da dahil edileceğinin önemli sinyallerini verdi. Bu bağlamda Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Bakanlar Toplantısı, yeni bir mekanizmanın da önemli bir adımıydı. Bu mekanizmayla beraber bundan sonra her sene sözkonusu ülkelerin bakanları ve Başbakanları ortak kabine toplantıları yapacak ve enerjden sağlığa, su konularından güvenliğe kadar birçok alanda işbirliğini geliştirecek.

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Bakanlar Toplantısı’na Türkiye, Irak ve Suriye Dışişleri Bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa katıldı. Bu ilk toplantının ana çerçevesi Suriye-Irak gerginliğiydi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu bunu, " Irak'ta 19 Ağustos'ta gerçekleşen terör saldırılarına karşı tam bir dayanışma içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede Irak ile Suriye arasında terör ve güvenlik konularında işbirliği olması, her iki ülkenin de Türkiye'nin de bölgenin de Arap dünyasının da çıkarınadır. Bu bakımdan biz bunu birinci derecede önemsiyoruz. Bu konuda toplantılar gerçekleştirdik" diye özetledi.

Davutoğlu ayrıca bundan sonra atılacak adımların güven artırıcı önlemler olacağını söyledi ve bu ayın sonunda gerçekleşecek BM Genel Kurulu toplantılarında da bir araya gelmeyi düşündüklerini ifade etti. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da New York’tan sonra kendisinin davetiyle yeni bir toplantı yapılarak sorunun çözümüne dair sürekliliğin sağlanmasının planlandığının da işaretlerini verdi.

Hatırlanacağı üzere, Irak 19 Ağustos’ta gerçekleşen saldırıdan Suriye’de üslenen eski BAAS partisini sorumlu tutarken, Suriye ise olayla kendisinin bir ilgisi olmadığını öne sürüyordu. Her iki taraf da Türk heyetine kendi söylediklerini doğrular bilgiler sunmuşlardı. İşte o bilgilerin de bu toplantıda masaya yatırıldığı tahmin ediliyor. Siyasi gözlemcilere göre Ankara, Bağdat ile Şam’ın, özellikle de şöyle bir dönemde gerilim içinde olmasını istemiyor. Bunun başlıca nedeni ise bölgede yeni bir gerilim kaynağı Ankara açısından hayati olan işbirliği konularını geciktirebilir. Bu işbirliği konuları arasında tabiki PKK’ya karşı mücadele ve genelde Kürt sorununun çözümünde ilerleme sağlama ile yeni bölgesel enerji projeleri yer tutuyor.

Akıllara gelen soru ise “Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Bakanlar Toplantısı’nın ardından ne olacak?”

İlk kez gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısından sonra şimdi muhatap bakanlıklarla, kurumlar çerçeve anlaşmaları ve gerekli mutabakat zabıtları üzerinde çalışacak. Bu çalışmalar sonucu anlaşmaların ve mutabakat zabıtlarının somutlaştırılmasıyla birlikte Ekim ayında her iki ülke başbakanlarının başkanlığını yapacağı ikinci toplantı gerçekleştirilecek. Bağdat'ta yapılacak bu toplantıda, çerçeve anlaşmaları ve mutabakat zabıtları imza altına alınacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG