Erişilebilirlik

Fransız Mahkemesi PKK Üyesi Sanığın Kararını Erteledi


Fransa’da tutuklu bulunan ve PKK’nın kasası olarak bilinen Nedim Seven’in Türkiye’ye iadesine ilişkin duruşma, Paris İstinaf Mahkemesi’nde görüldü. Seven’in Türkiye’ye iadesine ilişkin karar verilmesi beklenen duruşmadan yine karar çıkmadı ve mahkeme duruşmayı 21 Ekim’e erteledi.

Fransa’da 2007 yılından bu yana ciddi bir PKK takibi sürüyor. Fransız emniyeti bir yandan operasyonları sürdürürken, yargısı da ilk kez örgüte dönük ciddi soruşturma ve adli kovuşturma yürütüyor.

Fransız adli ve güvenlik makamlarının PKK’nın peşine düşmesi iki yıl önce PKK üyesi iki kişinin bir döviz bürosunda, kaynağını açıklayamadıkları 200 bin Euro’yu dolara çevirmek isterken gözaltına alınmalarıyla başladı. Fransız polisi 3-4 Şubat tarihlerinde operasyonlar yaptı, camları kapıları kırarak girdiği evlerde örgütün kasası olarak bilinen Nedim Seven, Avrupa Temsilcisi Rıza Altun ve 6 üst düzey yöneticiyi yakaladı.

Aynı sertlikle Kürtlere ait Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde de operasyon düzenledi ve pekçok belgeye el kondu. Ancak adli makamlar Şubat 2007’de tutukluların ifadesini alarak tutuksuz yargılanmalarına karar verdi. Bunun üzerine Nedim Seven, İtalya’ya kaçtı. Buradan da Ermenistan’a sahte bir pasaportla kaçmaya çalışırken havaalanında yakalandı. Ve Fransız makamlarına iade edildi. Türkiye’de Fransa’dan Nedim Seven’in iadesini talep etti.

Fransa ilk kez Türkiye’nin bir PKK üyesini isteme talebini ciddiye alarak talebi yargıya taşıdı. Ancak geçtiğimiz Nisan ayından bu yana iade talebine ilişkin karar vermesi beklenen mahkeme, kararını bir türlü veremiyor.

Paris Adliyesi İstinaf Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada PKK’nın kasası olarak bilinen Nedim Seven’in iadesine ilişkin karar duruşmasından yine erteleme çıktı. Mahkeme, duruşmaya katılan tutuklu sanık Nedim Seven’e Türkiye’ye gitmeyi kabul edip etmediğini sordu. Seven’in yanıtı olumsuz olunca, heyet, Türkiye’den gelen belgelerin incelenmesi için süre isteyerek mahkemeyi 21 Ekim’e erteledi.

Nisan 2009’daki duruşmada karar beklenirken Fransız adli makamları Türkiye’den ek bilgi istemiş ve Türkiye’den istenen gerekli belgelerin gelmesini beklemek üzere davayı 16 Eylül’e ertelemişti. Bu karar bugün de alınamadı. Dosyaya yakın kaynaklara göre Mahkemenin Nedim Seven’in iadesi kararını hemen almamasının ardında iki neden var. Birincisi Seven ile ilgili örgüt üyeliği ve kara para aklama suçlamasına ilişkin soruşturma devam ediyor. Kasım sonuna doğru açılması beklenen büyük PKK davasının en önemli sanıklarından birisinin Nedim Seven olması bekleniyor. İkinci neden ise Seven’in Fransız Yabancılar Ofisi OPFRA’ya iltica talebinde bulunması. OPFRA Seven’in ilticasını kabul ederse, karar mahkemeyi de etkileyecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG