Erişilebilirlik

Clinton: 'İran'la Sonuç Vermeyecek Görüşme Yapmayız'


Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, nükleer çalışmalarını görüşmeyeceğini açıklayan İran’ı, bu konuyu açıkça konuşmaya çağırdı, aksi takdirde Washington’un, Tahran’la sonuç vermeyecek hiçbir görüşme yapmayacağını bildirdi. Clinton, İran’ın Batılı ülkelerle güvenlik ve ekonomik konularda görüşme yapabileceğini açıklamasından sonra ilk kez konuştu.

Hillary Clinton 1 Ekim’de, muhtemelen Türkiye’de yapılacak görüşmede, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’nın nükleer konuyu masaya getireceğini söyledi.

Konuk Uruguay Cumhurbaşkanı ile düzenlenen basın toplantısında, Dışişleri Bakanı bir soruya şu yanıtı verdi. Clinton, "İran hükümeti hakkında boş hayallere kapılmıyoruz. Ancak burada önemli olan İranlılar’la yüz yüze gelip, hangi seçeneklerle karşı karşıya olduklarını kendilerine söyleyebilmek ve nükleer programı bizimle görüşmeye hazır olup olmadıklarını anlamaktır. Beş Güvenlik Konseyi üyesiyle Almanya’nın katılacağı toplantı İran’ın nükleer programını tartışma imkanı yaratacaktır. Biz bu konuda ikili bir yol izliyoruz: Birinci olarak, 1 Ekim toplantısından herhangi bir olumlu sonuç çıkıp çıkmayacağına bakacağız. Aynı zamanda da, İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda doğabilecek sonuçlar konusunda uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz," diye konuştu.

Clinton Obama yönetiminin, İran’la görüşmeyi kabul etmekle birlikte konuşmuş olmak için konuşmayacağını, amaç ve hedefi belli olmayan bir görüşmeye de yanaşmayacağını belirtti.
Altı Batılı ülke Nisan ayında İran’ı nükleer programına son vermeye ikna için yeni bir teşvik programı açıkladı.

Güvenlik Konseyi aynı zamanda, uranyum zenginleştirme çalışmalarını dondurmayı reddeden İran’a karşı üç kez yaptırım kararı aldı. Amerikalı yetkililer, tuttuğu yolu değiştirmediği takdirde Tahran yönetimine daha sert yaptırım uyarısında bulundu.

Rusya bugüne kadar İran’a daha sert cezaların uygulanmasını, Güvenlik Konseyi’nde sahip olduğu veto yetkisi ile engelledi. Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev dün, yeni yaptırımların gerekebileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG