Erişilebilirlik

Barosso 5 Yıl Daha AB Komisyonu Başkanı


Beş yıldır yürüttüğü Avrupa Birliği Komisyon Başkanlığı görevinde attığı bazı adımlar nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Jose Manuel Barroso’ya Avrupa Parlamentosu’ndan da yeşil ışık geldi. 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin liderlerinin onayını alan ve bu görev için tek aday olan Barroso için yapılan oylamada 219 parlamenter aleyhte oy kullanırken 382 parlamenter evet oyu verdi. Çekimserlerin sayısı ise 117 olarak belirlendi.

Barroso’nun seçilmesine giden süreçte Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplar oldukça bölünmüş bir görünüm sergilediler. Barroso, Hristiyan Demokratların, Liberallerin ve Muhafazakarların oyunu alırken Sosyal Demokratlar ve Yeşillerden destek bulamadı. Sosyal Demokratlar, Barroso’nun son beş yılda Avrupa Birliği’ni doğru yöne yönlendirmediği gerekçesiyle desteklemediklerini açıkladılar. Hattta Sosyal Demokrat Grubun Başkanı Martin Schulz, “Barroso’nun tüm Avrupa Birliği tarihinin en zayıf Komisyon Başkanı olduğunu” söyledi. Yeşillerin destek vermemesinin başlıca nedeni ise “Barroso’nun küresel ısınma konusunda gerekli politikaları üretememesi” oldu.

Tabii Avrupa Parlamentosu içinde herkes Barroso’nun yeniden seçilmesi nedeniyle üzgün değil. Sağ kanat oldukça sevinçli. Bu sevinci paylaşanlardan biri de Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek. Buzek, Barroso’nun seçilmesinin Avrupa demokrasisi için büyük bir zafer olduğunu söyledi.

Barroso’nun en çok eleştirildiği konuların başını üye ülke hükümetleriyle çok yakın ilişki içinde olması ve zaman zaman konsensüs dengesini tutturamaması çekiyor. Barroso ise konsensüs arayışı içine girmenin yanlış ya da zayıflık işareti olduğunu düşünenlere tekrar seçilmesinin ardından sert bir mesaj gönderdi.

Barroso, “Bunu söylediğim için üzgünüm ama bu insanlar Avrupa’dan hiçbir şey anlamıyorlar. Bugün Avrupa’yı yönetmenin tek yolu bu tür konsensüsler bulmaya çalışmak” dedi.

Barroso’nun eleştirildiği bir başka nokta da “sağ partilerin görüşünü savunması, diğerlerinin görüşünü ise dikkate almaması”. Barroso bunun da doğru olmadığını savunuyor. Barroso’ya göre Komisyon Başkanı siyasi olmalı ancak partizan olmamalı. “Komisyon Başkanı olarak partim Avrupa” diyen Barroso, Avrupa’nın ortak iyiliği ve çıkarını savunacağını ifade etti.

Barroso’yu oldukça zorlu bir beş yıl bekliyor. Kısa vadede Komisyon’a atayacağı yeni isimler için ter dökecek olan Barroso, orta vadede de Avrupa birliği’nin karşı karşıya olduğu makro sorunların üstesinden gelmeye çalışacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG