Erişilebilirlik

İş Kaybetme Korkusu Fransa'da İntiharları Artırdı


Ekonomik krize bağlı olarak işini kaybetme korkusu Fransa’da intihar salgınına neden oldu. Şirketin küçülme planı nedeniyle işini kaybetmemek için yoğun stres altında korkuyla çalışan France Telekom çalışanlarından 23’ü, baskıya dayanamayarak intihar etti. Bir buçuk yıl içinde meydana gelen 23 intihar olayı gözleri France Telecom’daki çalışma şartlarına çevirirken, ülke genelinde yapılan bir anket, çalışanların yüzde 68’inin yoğun stres altında olduğunu ortaya koydu.

Ekonomik kriz, işten çıkarmalar, domuz gribi derken dünya pek çok alanda küresel sorunlarla boğuşuyor. Fransa’da kriz nedeniyle işten çıkarmalar sosyal gerginliğe neden olurken, işini korumanın da bu gerginlikten kurtulmaya yetmediğini ortaya koydu. Ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketi France Telecom’da son 1 buçuk yılda toplam 23 kişi çalışma koşulları ve iş stresi nedeniyle intihar etti.

Özelleştirme ve küçülme planını yaşama koyan France Telecom’un, çalışanlar üzerindeki baskısına krizin ağırlığı da eklenince, şirket adeta intihar salgınına yakalandı. Yaklaşık 1 yıldır birbiri ardına France Telecom’un çeşitli şehirlerinden intihar haberleri geliyordu. En son geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Paris’in doğusundaki Troyes kentinde 49 yaşındaki bir çalışanın, çalışma arkadaşlarının gözleri önünde, daha geri nitelikte bir işe atandığını haber alır almaz karnına bıçak saplayarak intihar etmesi ülkeyi şoka soktu. İşçi sendikaları durumu protesto etmek çeşitli gösteriler düzenledi, şirketin en büyük hissedarı olan hükümetten duruma müdahale etmesini istedi. Telecom yönetimi, küçülme planını askıya aldıklarını ve insan kaynakları çalışanlarının eğitileceğini duyursa da bu önlemler de intiharların önünü almaya yetmedi.

Cuma günü genç bir kadın, çalışma koşullarıyla ilgili yaşanan bir tartışma üzerine Paris’teki Telecom binasının dördüncü kat penceresinden kendini atarak intihar etti. Dün de Metz kentinde bir Telecom çalışanı intihara kalkıştı ancak başarılı olamadı. İntihar salgınlarına ilişkin medya ve kamuoyunun baskısı hükümeti harekete geçirdi. Çalışma Bakanı Xavier Darcos, bugün Telecom yetkilileri ile bir araya gelerek konuyu görüşecek.

2002 yılından bu yana işçi sayısını azaltan bir küçülmeyi de içeren özelleştirme planını uygulamaya koyan şirket, her yıl onbinlerce çalışanını işten çıkardı. Sendikalar bu rakamın 40 bine ulaştığını belirtiyor. Fransız medyasında yapılan anketler, çalışanların yüzde 68’i, işlerini kaybetme ve çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle çok yoğun stres altında olduklarını dile getirdiler.

Özetle kriz tüm dünyayı olduğu gibi Fransa’yı da ezmeye devam ediyor. Krizin başlangıcı sayılan Lehman Brothers’ın iflasının üzerinden geçen bir yıl içinde Fransız Hükümeti pek çok sosyal plan açıklayarak özellikle bankacılık ve otomotiv sektörünü destekledi. Otomotiv sektörüne 26 milyar, bankalara da toplam 40 milyar Euro pompalayan Fransız ekonomisi ilk kez geçtiğimiz ay yüzde 0,03 oranında büyüme kaydetti. Ancak sosyal plan krizin en kötü sonucu işsizliği önleyemedi. Fransa’da halen nüfusun yüzde 9’u yani 2,6 milyon kişi işsiz. Ve bu rakam, artarak devam ediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG