Erişilebilirlik

TOBB Washington'da Küresel Kriz ve Özel Sektörü Tartıştı


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Amerika başta olmak üzere ülkelerin korumacı politikalara yönelmeye başladığı uyarısında bulundu. Washington’da bir toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu ülkelerin ekonomik canlandırma paketlerini çıkarırken korumacılığı önleyecek uluslararası bir eşgüdüm sağlanmasını önerdi.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’yle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ortak düzenlediği konferansta, küresel ekonomik krizin özel sektöre etkileri tartışıldı. Konferansın başında söz alan Coca Cola Şirketi Başkanı Muhtar Kent, “Türkiye’nin güçlü bir Amerika’ya ihtiyacı var, bence Amerika da güçlü bir Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Dünya içinse güçlü bir Türkiye-Amerika ilişkisine ihtiyaç var,” diye konuştu. Amerika ve Türkiye’nin daha önceki krizlerden güçlenerek çıktığını vurgulayan Muhtar Kent, iki ülke arasındaki ilişkilerde özel sektöre önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da ekonomik kriz yüzünden Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı ihracatın yüzde 30’unu kaybettiğini bildirdi. Buna karşılık Türkiye’nin ihracat yelpazesini genişletmeye çalıştığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, özel sektörün de iç talebi canlandırmaya çabaladığını belirtti.

Yaşanan küresel ekonomik krizin finans değil, reel sektör krizi olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, Gayrı Safi Milli Hasıla’daki büyüme oranının yüzde 6 düşüş kaybetmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Uluslararası Para Fonu IMF’nin 2008’den bu yana büyüme tahminlerini beş kez değiştirdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu bu krizin IMF’yi bile şaşırttığını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, krizin başta Amerika olmak üzere dünya ekonomilerini korumacı politikalara ittiğini belirterek, bunun özel sektöre zarar verdiğinin altını çizdi. Rıfat Hisarcıklıoğlu korumacı politikaların önlenmesi için ülkelerin ekonomik canlandırma paketleri çıkarırken bir eşgüdüm sağlaması gerektiğini savundu. Hisarcıklıoğlu ayrıca bu konuda özel sektörün de önemli rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG