Erişilebilirlik

Talat Görüşmelerden Umutlu


Kıbrıs’ta oldukça ağır bir hızla ilerleyen çözüm görüşmelerinin kritik aşamaya geldiği bir dönemde Brüksel’de temaslarda bulunan Kıbrıslı Türklerin lideri Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Margot Wallström ve Genişlemeden Sorumlu Üye Olli Rehn’le görüştü.

Sorunla ilgili müzakerelerde en önemli unsurlardan birini Birleşmiş Milletler parametrelerine uyum oluşturuyor. Rumlar zaman zaman bu parametrelerin etrafından dolaşmaya çalışsa da Türk tarafı bu parametrelere bağlılığı çözümün olmazsa olmazı olarak görüyor. Talat da Avrupa Birliği Komisyonu’na bu mesajı net bir şekilde iletti: "Birleşmiş Milletler parametrelerine dayalı bir çözüm peşinde olduğumuzu ve bunların dışına çıkıldığı anda sorunların ortaya çıkarak büyüdüğünü anlattım."

Avrupa Birliği’nin 2006’da aldığı karar çerçevesinde aralık ayında yapılacak zirve sırasında Türkiye’nin limanlarını Rum bandıralı gemilere açmasını öngören Ek Protokol’ü uygulamamasının sonuçları hakkında bir değerlendirmede bulunması öngörülüyor. Talat, Ek Protokol konusunda Ankara’yla ortak bir duruş sergiliyor: "Türkiye’nin önerdiği aynı anda bütün kısıtlamaların kaldırılması bizim de önerimizdir.”

Talat, Ek Protokol nedeniyle Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürüttüğü üyelik müzakerelerinde sorun yaşanacağını da düşünmüyor: “Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye’nin AB sürecinin bloke olması söz konusu görünmüyor.”

Kıbrıs müzakerelerinde 40 yılın biriktirdiği sorunlar söz konusu. Bunlardan bazılarının aşılması tarafların konulara farklı bakışları nedeniyle hiç de kolay gözükmüyor. Talat ise görüşmelerde ele alınan üç temel konuda ciddi ilerleme kaydedilmesinin çözüm umutlarını artırdığını dile getiriyor ve umutlu konuşuyor: “Ben sorunun çözümünü imkansız olarak görmüyorum. Tersine son derece mümkün olarak görüyorum.”

Talat, Avrupa Birliği’nden Rum tarafına baskı yapmasını değil onları motive etmesini talep ettiğini söyledi ve çözüm için en uygun tarihin bu yıl olduğunu ifade etti.Rehn’le yaptığı görüşmede Avrupa Birliği Komisyonu’nun kısa sürede bir çözüm istediği izlenimi edindiğini söyleyen Talat, “Avrupa Birliği de Kıbrıs sorunu yorgunu oldu” diye konuştu.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG