Erişilebilirlik

Almanya: 'Seçime İki Hafta Kala Liderler TV'de Tartıştı


Almanya’da 27 Eylül’de yapılacak federal genel seçimler için son iki haftaya girilirken, iktidar ortakları Angela Merkel ve Frank-Walter Steinmeier dün akşam televizyonda canlı yayında kozlarını paylaştı.

Dün akşam Almanya aynı anda dört büyük ulusal kanalda canlı yayınlanan seçim düellosuna kilitlendi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti SPD Başbakan adayı ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i karşı karşıya getiren düelloyu ilk tahminlere göre 20 milyon kişi seyretti. 2002 yılındaki genel seçimler öncesinde ilk kez gerçekleşen ve bu sefer başbakan adaylarını üçüncü defa bir araya getiren düello, 1 buçuk saat sürdü, Merkel ve Steinmeier ağırlıklı olarak ekonomi ve iç politika alanlarında gelen sorunlara yanıt verdiler. Kamuoyu yoklamalarına göre tartışmanın galibi az bir farkla Steinmeier oldu. Buna göre, yüzde 31‘lik kesim Steinmeier‘in, yüzde 28’lik kesim ise Merkel’in daha iyi olduğunu söyledi, yüzde 40 ise düellonun berabere bittiği şeklinde görüş belirtti. Ankete katılanların çoğunluğu, Steinmeier‘in Merkel’e göre daha rahat olduğunu, doyurucu konuşmalar yaptığını, ekonomi ve vergi ile ilgili sorulara daha iyi tezlerle cevap verdiğini belirtti. Şu anda Büyük Koalisyon’u birlikte idare eden her iki liderin karşılaşmaları, genelde tartışmadan daha çok, uyumlu bir görüş alış verişine sahne oldu. Steinmeier’in kendi sosyal demokratik profilini ön plana çıkarmaya çalıştığı ve Merkel’i ekonomik krizden etkilenen ve işsiz sayısı sürekli artan Almanya’nın geleceğine yönelik somut planlar hazırlamamakla suçladığı dikkati çekti. Ancak sosyal demokrat aday da, Merkel de birbirlerini kırmamaya özen gösterdiler, her iki liderde birkaç kez Büyük Koalisyon’un başarılı bilançosunu çıkardılar ve şimdiki hükümet sayesinde Almanya’nın ekonomik kriz sonrasında daha güçlü bir konuma geleceğini söylemekle yetindiler. İki liderin görüş ayrılıklarının ortaya çıktığı tek konu ise atom enerjisi oldu. Steinmeier, ülkedeki nükleer santrallerin kapatılmasını hedeflediklerini belirtirken, Merkel ise nükleer enerjinin desteklenmesi gerektiğini açıkladı. Tahminlerin tersine uluslararası konular tartışmada çok arka planda kaldı, Türkiye’nin AB üyeliği hiç konuşulmazken, Afganistan konusuna ise kısaca değinildi. Her iki liderde Alman askerlerinin 2013 yılından sonra ülkeden geri çekmeyi hedeflediğini açıkladı. Dün akşamki seçim düellosunun seçimin kaderini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor. Anketlere katılanlar her sekiz seçmenden biri oylarını düellonun galibine vereceklerini açıkladılar. Siyasal iletişim uzmanı Bülent Dinçer, tartışmanın galibinin sürpriz bir şekilde az farkla Steinmeier olmasını, bu politikacının son zamanlarda değişen genel imajı ile açıklıyor.

Bu arada muhalefet partileri, dün akşamki düelloyu eleştirdiler ve tartışmanın iktidardaki iki liderin arasında geçmesinin demokrasiye aykırı olduğunu, seçmenin önemli bir bölümünün göz ardı edildiğini savundular. Kamuoyu araştırmalarına göre muhalefetteki FDP, Yeşiller ve Sol Parti’nin genel seçimlerde toplam yüzde 30 – 35 civarında oy almaları bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG