Erişilebilirlik

Davutoğlu İran Temaslarını Tamamladı


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ziyaretini tamamladı. Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Menuçer Muttaki'nin resmi davetlisi olarak Tahran’a gitmişti. Dışişleri Bakanı, Tahran’daki temaslarında Meclis Başkanı Ali Laricani ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Tahran ziyaretinde öne çıkan konular enerji işbirliği, terörle mücadele ve İran ile Batı arasında uzlaşıya varılması için Türkiye'nin arabuluculuğuydu.

Davutoğlu, ziyaretinin ticari boyutunu özetlerken: İran’la ticari ilişkilerin son yıllarda küresel krize karşın 11 milyar dolara çıkmış olduğuna vurgu yaptı ve bu rakkamın kısa sürede 20 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi. Yani bu cümleler şunu gösteriyor ki Ankara kısa bir süre içinde Tahran yönetimiyle ticari ilişkilerini neredeyse iki katına çıkarmayı planlıyor. Şüphesiz ki bu büyümenin en önemli ayağını enerji konusundaki işbirliği oluşturacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada bu konuya da değindi ve özellikle İran doğalgazının Avrupa'ya nakli konusunu ele aldıklarını belirtti. Dışişleri Bakanı, ''Biz küresel enerji güvenliği ve enerji arzının çeşitlendirilmesi babında İran enerji kaynaklarının küresel enerji akışı içinde hakettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz. Bu, Asya ve Avrupa arasında en önemli enerji köprülerinden birini oluşturmaktadır'' ifadesini kullandı. Ancak Davutoğlu bu nasıl olacak konusunda çok da fazla detay vermedi.

Davutoğlu’na İran'a yönelik uluslararası yeni yaptırımların gündeme gelme olasılığıyla ilgili bir soru yöneltildi gazeteciler tarafından. Böyle bir durumda Türkiye’nin nasıl davranılacağı soruldu. Dışişleri Bakanı, “Türkiye, İran'a yönelik herhangi bir yeni yaptırım olmaması, eski yaptırımların da ortadan kaldırılması için üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırdır” dedi.

Bu konu aslında Davutoğlu’nun ziyaretinin belkide en önemli gündem maddesiydi. Yani Türkiye’nin İran ile Batı arasında uzlaşıya varılması için arabuluculuğu konusu. Zira Eylül ayının sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında ağırlık olarak konuşulacak bir konu da İran’in nükleer programına dair süren tartışmalar. Hatta Dışişleri Bakanı Tahran ziyaretinde İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile de bir araya geldi. Davutoğlu, bu konuda ısrarla Türkiye’nin İran ile Batı arasındaki olası müzakerelere ev sahipliği yapabileceğini vurguladı. Dışişleri Bakanı ''Türkiye'nin bu konulardaki tutumu açıktır. Bu konuda İran ile birlike çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.

Son olarak bir de Davutoğlu’nun İran ziyaretinde terörle mücadele konusundan bahsetmek gerekiyor. Bu konuda hem İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki hem de Davutoğlu, PKK ve PJAK'a karşı mücadelede Türkiye ve İran'ın işbirliğinin çok kuvvetli olduğuna ve bunun devam edeceğine dikkat çektiler. Ayrıca Davutoğlu’nun ziyaretinin ardından her iki ülke yetkililerinin de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bu yıl içinde görüşmelerinin gündemde olduğunun altını çizmesi Türkiye-İran ilişkilerinde devamlılık mesajının uluslararası camiaya verilmesi açısından da çok önemliydi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG