Erişilebilirlik

10 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Obama’nın sağlık reformu konusunda Kongre’de yaptığı konuşmayı, daha önceki tavrına göre daha açıklayıcı buluyor. Ancak gazete, Obama’nın hala temel sorulara yanıt vermediğini belirtiyor.

"Obama, “artık tartışma zamanı bitti” dese de, bu konuda ciddi şüphelerimiz var. Kongre’de yaptığı konuşmada Obama, sağlık reformunun en önemli anlaşmazlık konusu olan, devletin de sağlık sigortası sağlamasına ilişkin tartışmaya, yine girmedi. Hem devlet sigortasının gerekli olduğunu savunan cümleler kurdu, hem de bunun şart olmadığını söyledi. Belki Obama’nın danışmanları, dünkü konuşmanın böylesine somut bir alternatifi savunmak için doğru bir zamanlama olmadığını düşündüler. Ancak Obama’nın bu tavrı, devletin sağlık sigortası sağlaması konusunun, sağlık reformu tartışmalarının ana eksenini oluşturmaya devam edeceği anlamına geliyor."

Los Angeles Times
da Obama’nın Kongre’deki konuşmasını tatmin edici bulmuyor. Gazete, Obama’nın konuşmasını özellikle reformun maliyetinin nasıl karşılanacağı konusunda yetersiz buluyor.

"Kapsamlı bir sağlık reformunu savunanların önündeki asıl engel, siyasi bir içerik taşıyor. Devletin sağlık sigortası sağlamasına karşı çıkanlar, Obama yönetiminin vergi mükelleflerine taşıyamayacakları bir yük getireceğini savunuyor. Obama, mevcut sistemin sürdürülemeyeceğini söyleyerek, bu eleştirilere kısmi bir cevap verdi. Ancak sağlık sisteminde tasarrufa gidilmesi ve sigorta şirketlerine ek vergi konması konusundaki açıklamaları, yeterince ikna edici değildi. Sağlık reformu Kongre’de görüşülürken, Obama’nın, bu reformun maliyetinin nasıl karşılanacağı konusunda daha inandırıcı bir plan hazırlaması gerekecek. Sağlık reformu planına sahip çıkan Obama, en önemli soruları yanıtsız bıraktı."

New York Times
Doğan Yayın Holding’e kesilen 2,5 milyar dolarlık cezayı okuyucularına aktarırken, Doğan grubunun hükümeti eleştiren bir politika izlediğini kaydediyor. Haberde, şu yorumlara yer veriliyor.

"Verilen cezalar, neredeyse Doğan Holding’in değerine eşit. Bu durum, başbakan Erdoğan’ın Doğan Holding’i tamamen iş hayatından silmek istediği kaygısına yol açıyor. Bazı uzmanlar, yaşananları bir zamanlar Rusya’da Devlet Başkanı Putin’in, en güçlü muhalifi olan milyarder işadamı Mikhail Khodorkovsky’ye açılan davalara benzetiyor. Khodorkovsky, 2005 yılında yolsuzluk ve vergi kaçakçılığından suçlu bulunarak sekiz yıl hapse mahkûm edilmiş ve Sibirya’da bir cezaevine konmuştu. Erdoğan ise, kararın Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü bir soruşturma sonucunda verildiğini belirterek, cezalarla kendisinin bir ilgisi olmadığını savunuyor."

Christian Science Monitor
NASA’nın uzaya yeniden insan gönderebilmesi için, yılda üç milyar dolar ek kaynağa ihtiyaç duyduğunu hatırlatıyor. Gazete, bu kaynak sağlanmazsa, Amerika’nın uzay yarışındaki liderliğini kaybedeceğini vurguluyor.

"Önümüzdeki yıllarda, uzay dolmuşu programı ve Uluslararası Uzay İstasyonu projesi tamamlandığında, Amerika, uzay çalışmalarındaki öncülüğünü sürdürme konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacak. Bir tercih yapılırken bu tür araştırmaların teknolojiye sağlayacağı faydalar da göz önünde tutulmalıdır. Uzay çalışmalarına yapılan yatırımların, çoğu zaman gözle görünmeyen biçimlerde geri döndüğü unutulmamalıdır. Başkan Obama, Kongre’den, Amerika’nın uzay vizyonunu daha da ileri taşımasını talep etmeli ve bu vizyona uygun bir bütçe sağlanmasını istemelidir."

XS
SM
MD
LG