Erişilebilirlik

Yeni Üretilen Bir Cihaz Şeker Hastalarına Umut Veriyor


Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada 180 milyondan fazla kişinin şeker hastası olduğunu tahmin ediyor. Örgüte göre bu rakamın önümüzdeki 20 yıl içinde ikiye katlanması mümkün. Birçok şeker hastası insülin seviyelerine gün içinde birkaç kez bakmak zorunda. Hastalar bu durumdan memnun değil. Yeni üretilen bir cihaz bu sıkıntıya son verebilir.

14 yaşındaki Sarah Carlow şeker hastası. Sarah şeker hastası olduğunu bir an bile aklından çıkarmıyor. Carlow, “Kan şekerimi günde en az 10 kez kontrol ediyorum. Kahvaltıdan önce, öğle ve akşam yemeklerinden önce hep ölçüyorum. Spor yaparken de ölçmeniz gerekiyor. Yediğim karbonhidrat miktarını da hesaplıyorum,”diyor.

Sarah karbonhidrat tüketimini ölçerek günde ne kadar insülin alması gerektiğini hesaplıyor. Ama kısa bir süre önce Sarah suni pankreas denemesi yapılan hastalar arasına katıldı. Carlow “ Her an kan şekerimi kontrol etmek zorunda kalmamak müthiş bir şey. Eğer bu deney sonuç verirse hayatımı eskisi gibi yaşayabileceğim,” diyor.

Yale-New Haven Çocuk Hastanesi Sarah ve diğer 16 birinci tip şeker hastası gençte suni pankreas denemesi yapacak.Suni pankreas olarak adlandırılan alet vücuttaki glükozu ölçerek gerektiğinde insülin pompalayacak.

Çocuk Hastanesi’nden doktor Stuart Weinzimer suni pankreasın şeker hastaları için umud vadettiğini söylüyor. Weinzimer “Bu alet şeker hastası olan herkesin işine yarayabilir. Birinci tip, ikinci tip farketmez,”diyor.

Araştırmacılar insülinin sadece doktor onayıyla vücuda verilebileceğini söylüyor. Ancak suni pancreas kandaki glükoz oranını 16 saate kadar normal seviyede tutabiliyor. Alet hasta yemek yerken, spor yaparken hatta uyurken bile çalışıyor. Bilimadamları aleti hastane dışındaki hastalarda da denemeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG