Erişilebilirlik

Dünya Nüfusunun Yüzde 20'si Yüksek Tansiyon Hastası


Dünya Sağlık Örgütü dünya nüfusunun yüzde 20’sinde, yani 1 milyar 300 milyon kişide yüksek tansiyon hastalığı görüldüğünü açıkladı. Kalp krizi ve felç riskini beraberinde getiren yüksek tansiyon aslında yaşam tarzında yapılan ufak değişikliklerle kontrol altına alınabilir.

Doktorlar normal tansiyon değerlerini şöyle sıralıyor: Büyük tansiyon 12; küçük tansiyon 8. Devamlı olarak büyük tansiyonu 14, küçüğüyse 9’un üstünde olan kişiler yüksek tansiyon hastası sayılıyor. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, beyin kanaması ve felce yol açabiliyor.

Daha önceki araştırmalar yüksek tansiyonun erkeklere göre kadınlarda daha az görüldüğünü ortaya çıkarmıştı. Ancak son bulgular, kadınların da yaşlandıkça erkekler kadar yüksek tansiyon riski taşıdığını gösteriyor.

Harvard Tıp Fakültesi’ne bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi uzmanı Dr. John Forman ve ekibi 14 yıl boyunca 83 bin kadın üzerinde yüksek tansiyon riskini araştırdı. Doktor Forman “Araştırmamızda yüksek tansiyon riskini azaltan bir yaşam tarzına sahip kadınları inceledik ve kaçının gerçekten bu riski azalttığını gözlemledik,”diyor.

Sağlıklı yaşam tarzı, günde 30 dakika egzersiz yapmayı; sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek beden ağırlığını control altında tutmayı; alkol tüketimini en aza indirmeyi; reçetesiz ağrı kesicilerden uzak durmayı ve düzenli olarak folik asid almayı içeriyor. Ayrıca kansızlığa karşı da önlem almak gerekiyor.

Dr. Forman, bu kurallara uyan kadın hastaların yüksek tansiyon riskini yüzde 80 oranında azalttığını söylüyor. Uzmana göre bu tarz bir yaşam herkes için yararlı. Doktor John Forman “Kişiler ve toplum olarak bu güce sahibiz. Beslenmemizi ve yaşam tarzımızı düzenleyerek toplumumuzu tehdit eden hastalıkların riskini en aza indirebiliriz,”diyor.

Araştırmacılara göre, yaşam tarzını değiştirmek, hastalığın genetik olduğu kişilerde bile etkili olabiliyor. Ayrıca, kilo almamak, ya da düşük kiloda kalmak, risk taşıyan hastalar için en önemli ve en zor kuralların başında geliyor. Araştırmanın ayrıntıları Amerikan Tabipler Odası dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG