Erişilebilirlik

9 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Afganistan’da devlet başkanlığını Hamid Karzai’nin kazandığının açıklanmasının Başkan Obama’yı zor durumda bıraktığını yazıyor. Gazete seçimlere yaygın biçimde hile karıştırıldığını hatırlatıyor.

''İnandırıcı bir oy sayımı yapılmadıkça, Afganistan’da meşru bir yönetim oluşmayacaktır. Bu da, Obama’nın El Kaide ve Taleban ile mücadeleyi Afgan ordusuna bırakma hedefini zora sokacaktır. Amerika’da yapılan kamuoyu yoklamaları, 11 Eylül saldırılarından bu yana devam eden Afganistan savaşına verilen desteğin giderek azaldığını gösteriyor. Dolayısıyla Obama bir yandan Afganistan’da savaşırken bir yandan da Amerikan halkına amaçlarını ve taktiklerini anlatma mücadelesi veriyor. Obama’nın her iki cephede de daha fazla çaba harcaması gerekiyor. El Kaide’nin Afganistan’da yeniden güç kazanmasına yol açacak bir geri çekilme söz konusu bile olmamalı. Ancak, Amerikan halkının Afgan savaşına verdiği destek daha da azalırsa, başka çare kalmayabilir.''

New York Times birinci yılını dolduran ekonomik krizin daha da büyümesinin devlet müdahalesiyle önlendiğini belirtiyor. Ancak gazete, kurtarma operasyonlarının saydam olmamasını da eleştiriyor.

"Devletin banka kurtarma operasyonlarından kar ettiğini gösteren verilere rağmen, finans sisteminin büyük devlet desteği olmadan yeniden işlemeye başlaması mümkün değil. Bu da kurtarma operasyonlarının vergi mükelleflerine maliyetinin çok yüksek olacağını gösteriyor. Buna rağmen kamuoyu, kurtarma operasyonları hakkında fazla bir bilgiye sahip değil. Gerekli veriler açıklanmadıkça, kurtarma operasyonlarının veya hazırlanan reformların başarısını sağlıklı bir biçimde değerlendirmek mümkün olmayacaktır. Finans sisteminde bir düzelme yaşansa da eldeki verilerle, ekonomide kısa vadede bir düzelme yaşanacağına inanmak çok zor."

Washington Post
sağlık reformu konusunda Kongre’yi ikna etmeye çalışan Obama’nın işinin zor olduğunu kaydediyor. Gazete, Obama’nın yaşadığı açmazı şu sözlerle özetliyor:

"Hasta olan herkesin tedavi görme hakkına sahip olması, uygar bir ülkenin vatandaşlarına karşı ahlaki sorumluluğudur. Ancak gelecek nesillerin ekonomik imkanlarını ortadan kaldıracak ölçüde bir borçlanmanın önüne geçmek de, aynı ölçüde bir ahlaki sorumluluktur. İşte bu iki sorumluluk arasındaki çelişki, sağlık reformunu kurtarmak amacıyla bu akşam Kongre’ye seslenecek olan Obama’nın işini zora sokuyor. Bütçe disiplininin sağlanmasıyla kıyaslandığında, herkese sağlık hakkı sağlanması çok daha kolay bir iştir. Ancak bu, bütün ülkenin refah düzeyini etkileyecektir. Bu ikisi arasında bir denge kurmak ise hiç kolay olmayacaktır."

Los Angeles Times Obama’nın okullar açılırken çocuklara hitap etmesiyle ilgili tartışmaları paranoyak buluyor. Gazete, şüpheci ve komplocu siyasi anlayışın bu paranoyaya yol açtığını savunuyor.

"Bu paranoyak anlayışın bu yaz böylesine öne çıkmasının nedeni neydi? Bazıları bunu, Obama’nın alışılmamış geçmişine yönelik özel bir düşmanlığa bağlıyor. Bazıları ise kablo yayınlarındaki ideolojik “gazeteciliğin” ve internetin, Amerikalılarda liderlerine karşı zaten var olan şüpheci yaklaşımı arttırdığını düşünüyor. Geçmişte siyasi anlaşmazlıklarını düellolarla çözen ve ülkenin bazı kurucularını suikastlara kurban veren bir ülke için, bu durum kaçınılmaz olabilir. Ancak yine de, bir başkan okulların açılışında çocuklara seslendiğinde, böylesine yaygın komplo teorilerinin hala üretiliyor olması, rahatsızlık veriyor."

XS
SM
MD
LG