Erişilebilirlik

Amerikalılara İslam Dinini Tanıtma Çabası


Amerikalı Müslümanlar Amerikan halkını İslam dini hakkında bilgilendirmek için çeşitli yollara başvuruyor. Bazıları Kuran’ın İngilizce kopyalarını dağıtırken bazıları da Müslümanların 17’inci yüzyıldan bu yana Amerika’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguluyor.

Amerika’daki en büyük Müslüman örgütü olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, Amerikalıları İslam dini hakkında bilgilendirmek için “Share the Kuran” “Kuran’ı Paylaş” adlı bir kampanya başlattı. Örgütün amacı, İslam dininin kutsal kitabı Kuran’ın 100 bin ücretsiz kopyasını Amerika’da seçimle işbaşına gelen yetkililere ve ülkenin düşünce dünyasını şekillendiren en etkili kişilere dağıtmak.

Başkan Obama’nın Haziran’da Kahire’de İslam dünyasına seslendiği konuşmada Kuran’dan alıntılar yapması, Amerikalı Müslüman liderlere, Kuran’ın öğretilerinin az bilindiği ve yanlış anlaşıldığı Amerika’da bu kutsal kitabı daha iyi tanıtma fırsatı verdi. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihat Avat şöyle konuşuyor: “Obama, Kuran’dan sık sık alıntı yaptı, Kuran’ın insan hayatının kutsallığına, ırksal farklılıklara, eşitliğe ve gerçeği söylemeye verdiği öneme değindi.”

Örgütün amaçlarından biri, seçimle işbaşına gelmiş yerel yöneticilere, medyaya ve ülkenin düşünce dünyasında etkili kişilere erişmek. Nihat Avat, Amerikalıların, medyada İslam üzerine yapılan sansasyonel haberler yerine daha sağlıklı bilgi edinmelerini istiyor. Avat, “Kuran’da dinlerarası ilişkilere verilen önemi, barış, verimlilik, çok çalışma ve Tanrı’ya olan inancın önemini anlatan birçok açık ve net öğreti var. Bunları herkesin görüp anlamasını istiyoruz,” diye konuşuyor.

Uzun dönemli bir kampanya olan “Kuran’ı Paylaş,” kapsamında Amerikalı Müslümanlar ücretsiz dağıtılan Kuran kopyalarının basım masraflarını kendileri karşılıyor. Arapça ve İngilizce kopyalarının yanısıra Kuran’a iliştirilmiş bir de İngilizce açıklama bölümü bulunuyor. Amerikalıları İslam dini hakkında bilinçlendirme çabalarından biri de Müslümanların bu ülkede unutulan tarihçesini hatırlatmak. Açtığı sergiyle tüm ülkeyi dolaşan Müslüman Amerikalı araştırmacı Emir Naşit, Müslümanların Amerika’da 1700’lü yıllara dayanan tarihini anlatıyor. Naşit, “Amerikan halkının, bizim de bu kültürün bir parçası olduğumuzu bilmeleri çok yararlı olur. Bu topraklara uzun zaman önce geldik. Bu gerçeği biz uydurmuyoruz. Bu konudaki belgeler kütüphanelerde, mezarlıklarda, tarih kuruluşlarında bulunuyor,” diyor.

Amerikalılara siyahların tarihini anlatmakta “Kökler” adlı uzun soluklu televizyon dizisi çok yararlı olmuştu. “Unutulan Kökler” sergisiyse benzer deneyimlerden yola çıkarak Jeanine Harrington gibi Müslüman olmayanları bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG