Erişilebilirlik

7 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post bugün tüm Amerika’da kutlanan İşçi Bayramı’nda çalışanların sorunlarına dikkat çekiyor. Göçmenlik reformunun hala yapılmadığını belirten gazete, işsizliğin de giderek arttığını vurguluyor:

"Emeğiyle geçinenlerin onda biri iş arıyor. Birçok kişi de yeteneklerine ve beklentilerine uygun olmayan işlerde çalışıyor. Ekonomideki düzelme eğilimine rağmen işsizlik oranı hala yüksek. Dünya ekonomisinin liberalleşmesi ve karşılıklı bağımlılık içine girmesi, uzun yıllar boyunca Amerika’daki refahın ve gelişmenin temelini oluşturdu. Ancak şimdi bu yapının istihdam yaratmaya devam edip etmeyeceği sorgulanıyor. Artık Washington’daki yetkililer, işsizliğin ve eksik istihdamın uzun süreli olması ihtimaline karşı alınacak önlemleri düşünmeye başlaması gerekiyor."

New York Times
tütün ürünlerine getirilen kısıtlamaların ardından, sigara firmalarının karşı saldırıya geçtiğini yazıyor. Gazete, firmaların özellikle sigara reklâmlarına yönelik kısıtlamaları kaldırmaya çalıştığını kaydediyor:

"Sigara sektörü, reklâmlara getirilen kısıtlamaların, yetişkinlere satılan yasal bir ürün hakkında doğru bilgiler verilmesini engellediğini öne sürüyor. Ancak kamu sağlığı açısından bakıldığında, bu sektörün ölümcül ürünlerini renkli görüntülerle sunmasına hoşgörüyle bakılmamalı. Sigara firmalarının, geçmişte ısrarla ve sürekli yalanlamalarına rağmen, gençleri hedef alan bir reklâm stratejisi yürüttükleri ortaya çıkmıştı. Şimdi bu kural tanımayan sektörün ne ölçüde kısıtlanacağı konusunda son sözü yargı söyleyecek. Mahkemelerin vereceği karar, kolaylıkla etkilenebilen milyonlarca gencin sağlığını etkileyecek."


Boston Globe Amerika’da gönüllülerin yardım kuruluşlarına verdikleri desteğin giderek azaldığını belirtiyor. Gazete, bu sorunun aşılmasında firmalara büyük sorumluluk düştüğünü öne sürüyor:

"Kriz nedeniyle kemer sıkmaya başlayan firmalar, yardım kuruluşlarına yaptıkları bağışları da önemli ölçüde azalttılar. Bu olumsuzluğu gidermek için, işverenler işçilerin yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmasını teşvik etmelidir. Böyle bir faaliyetin, işlerini kaybetmelerine yol açmayacağı konusunda güvence vermelidir. Hatta, mümkün olan koşullarda şirketler yardım faaliyetlerini bizzat organize etmeli ve çalışanlarının mesai saatlerinde bu tür faaliyetlere katılmalarını sağlamalıdır. Bu tür önlemler, birçok yardım kuruluşunun kriz dönemini hasarsız atlatmasına da katkıda bulunacaktır."

USA Today Afganistan’da sivillerin ölümüyle sonuçlanan NATO hava saldırısının Almanya ile Amerika’nın arasını açtığını yazıyor. Haberde, her iki tarafın da sorumluluğu birbirine attığı belirtiliyor:

"Saldırıda emri veren Alman komutanların mı yoksa saldırıyı düzenleyen Amerikalı pilotların mı suçlu olduğu konusu, NATO içinde bir tartışmaya yol açabilir. NATO sözcüsü Amerikalı Amiral Gregory Smith, hava desteğine karar verme yetkisinin kara birliklerinde olduğunu hatırlattı. Ancak Smith, bir pilotun da verilen emre reddetme hakkı olduğunu vurguladı. Alman Savunma Bakanlığı ise, Alman komutanı suçladığını ve Amerika’nın bakış açısını yansıttığını belirterek, Washington Post’ta konuyla ilgili yer alan habere tepki gösterdi. Açıklamada, bu tür haberlerin soruşturmayı etkileyeceği de vurgulandı. Afganistan’daki insan hakları örgütleri ise olaydan NATO İstikrar Gücü’nü sorumlu tuttu."

XS
SM
MD
LG