Erişilebilirlik

Merkel NATO'dan Soruşturma İstedi


Almanya Başbakanı Angela Merkel sivillerin de ölümüne neden olan NATO saldırısıyla ilgili olarak örgütün acil iç soruşturma başlatmasını istedi.

Cuma günkü NATO operasyonunda Taleban tarafından kaçırılan iki yakıt tankeri hedef alınmış ancak olay sivil can kaybına yol açmıştı.

Operasyonda vurma emrini Alman bir komutan vermiş Amerikalı pilot ta bu emri yerine getirmişti.

Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, bugün komutanın kararını savundu ve Taleban’ın yakıt tankerleriyle civardaki Alman askerlerine karşı geniş çaplı bir saldırı düzenleyebileceğini söyledi.

Berlin’deki diplomatik çevrelerin‚ Almanya’nın büyük bir itibar kaybı’ olarak yorumladıkları olay aynı şekilde iç politikada da Birlik Partileri ile Savunma Bakanı Franz Josef Jung’u eleştirilerin merkez noktasına getirdi. Uluslararası güce komuta eden Alman komutanın emriyle düzenlenen operasyonda Taleban tarafından kaçırılan iki yakıt tankeri hedef alınmış ancak olay sivil can kaybına yol açmıştı. NATO askeri kaynaklarına göre saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 135'e yakın kişi öldü.

Savunma Bakanı Jung, olayda önce sadece Taleban teröristlerinin öldürüldüğünü, sivil kayıp olmadığını öne sürdü, ancak bu açıklamasını bugün geri almak zorunda kaldı ve ölenler arasında çok sayıda sivilin de bulunduğunu itiraf etti. Operasyonun doğru bir karar olduğunu savunan Jung’un bilgilendirme politikası muhalefet ve medya tarafından eleştirilirken, olaya Almanya’nın NATO ve Avrupa Birliği’ndeki ortaklarının eleştirileri Berlin’de şok etkisi yarattı.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner operasyonu ‘büyük bir hata’ olarak tanımlarken, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn da Almanya’yı NATO kurallarını çiğnemekle suçladı. ISAF’ın Amerikalı komutanı General Stanley McChrystal’in saldırıda yaralanan çocukları hastanede ziyaret etmesi dikkati çekerken, NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, sivil kayıplar konusunda ‚hızlı, eksiksiz ve derinlemesine bir soruşturma’ sözü verdi. Afganistan’da daha önce düzenlenen operayonlarda da sivil kayıplar olduğunu öne süren Alman askeri çevreleri ise, NATO ve Amerikan kaynaklarını son operasyonla ilgili ayrıntıları ve bilgileri basına sızdırmakla suçladı.

Kanlı operasyon Alman birliklerinin Afganistan’daki görevi konusunun seçim tartışmalarının odak noktasına gelmesine de yol açtı. 27 Eylül tarihindeki federal genel seçimlere hazırlanan Berlin’de muhalefetdeki Sol Parti ve Yeşilller, Afganistan’daki Alman askerlerinin geri çekilmesini isterken, hükümetinin Sosyal Demokrat kanadından Dışişleri Bakanı ve SPD’nin başbakan adayı Frank-Walter Steinmeier de Afganistan’dan geri çekilme takviminin bir an önce belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlarda, operasyonda sivillerin vurulmasının ve Savunma Bakanı’nın çelişkili açıklamalarının, Başbakan Angela Merkel’in işini zorlaştırdığına vurgu yapılırken, Merkel ise saldırının şüphe götürmeyecek bir biçimde açıklanması gerektiğini bildirdi. Almanya, İngiltere ve Fransa'nın öncülüğünde bir ‚Afganistan Konferansı’ düzenlenmesini de gündeme getiren Merkel, bugün öğleden sonra ise sürpriz bir açıklamayla, yarın Federal Meclis’i olağanüstü oturuma çağırdı ve konuyla ilgili olarak bir 'hükümet açıklaması' yapacağını duyurdu.


XS
SM
MD
LG