Erişilebilirlik

3 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesini isteyen seslerin yükselmeye başladığını ancak gazete, bunun vahim bir hata olduğunu yazıyor:

"Afganistan savaşının kazanılamayacağını düşünen bazı kesimler, Amerika'nın daha küçük bir askeri varlıkla El Kaide'nin güç kazanmasını önleyebileceğini savunuyor. Hatta bir Senatör geri çekilme takvimi bile önerdi. Ancak daha önce de denenen bu strateji hem Irak'ta hem de Afganistan'da başarısızlığa uğradı. Ayrıca Taliban ve El Kaide'nin artık Pakistan hükümetini de devirmeyi amaçladığı göz önüne alınırsa, Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesinin oluşturacağı riskler daha iyi anlaşılabilir. Buna karşılık Obama'nın yeterli askeri ve sivil kaynakları sağlaması durumunda, tıpkı Irak'ta olduğu gibi, daha iyi bir sonuç elde edilebilir. Afganistan'da istikrarın sağlanması yıllar boyunca sürecek bir sabrı ve Amerikan askerlerinin kayıplarına dayanma gücünü gerektiriyor."

New York Times eski başkan yardımcısı Dick Cheney'nin terör zanlılarına işkence yapıldığı iddiaları karşısında kendini savunmaya geçtiğine dikkati çekiyor ve Cheney'ni tarihi çarpıtmakla suçluyor:

"Cheney, bu ülkenin anayasasına, yargı sistemine ve demokratik değerlerine yönelik her saldırının merkezindeki isimdi. Ancak terör zanlılarına uygulanan muamele konusunda başlatılan soruşturmanın sadece sorguyu yapanlarla sınırlı kalmayacağını söylerken haklıydı. Yönetim, işkenceyi, kötü muameleyi ve yasadışı tutuklamaları onaylayan talimatları ve bu talimatları meşrulaştıran hukuki yönergeleri kapsamlı bir içimde soruşturmalıdır. Kongre ve Beyaz Saray ayrıca yasa dışı izlemeler ve tutukluların işkence için başka ülkelere gönderilmeleri gibi uygulamaları da mercek altına almalıdır."

USA Today Philip Garrido adlı eski hükümlünün 11 yaşındayken kaçırdığı bir kıza 18 yıl boyunca esir hayatı yaşatmasını adalet sisteminin çarpıklığına bağlıyor. Gazete, Garrido'nun bu süre boyunca polis denetimi altında olduğunu hatırlatıyor:

"1976'da bir kadını kaçırarak tecavüz eden Garrido, 50 yıl hapse mahkûm oldu. Ancak 11 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Eğer bugünkü yasalar o zaman çıkartılmış olsaydı, Garrido hala demir parmaklıkların arkasında olacaktı. Daha da vahimi bu süre boyunca şartlı tahliye görevlileri her ay birkaç kez Garrido'yu ziyarete gitti. 2008'de evi basıldı. Buna rağmen, 18 yıl boyunca kaçırdığı kızı saklamayı başardı. Bütün bunlardan çıkartılması gereken ders, şiddet suçu işleyenlerin, özellikle de çocuk istismarcılarının bir tehdit oluşturmayıncaya kadar cezaevinde kalması gerektiğidir. Bu kişiler serbest bırakıldıktan sonra da ciddi bir gözetim altında tutulmalıdır."

Los Angeles Times gazetesi sağlık reformuna verilen desteğin azalmasıyla birlikte reform kapsamını daraltma düşüncesinin öne çıktığını kaydediyor. Ancak gazete, reformdan taviz için henüz erken olduğunu savunuyor:

"Mevcut reform taslaklarının elbette eleştirilecek çeşitli yönleri var. Ancak bu taslakların geniş kapsamlı olması eleştirilecek bir unsur değil. Reform kapsamını daraltmak Cumhuriyetçilere ödün vermek anlamına gelecektir. Sadece sağlık harcamalarının azaltılmasına odaklanmak elbette çok daha kolay bir yöntemdir. Ancak doktorlara ve hastanelere hiçbir şey kazandırmayacak olan bu yöntem, insani açıdan da kabul edilemez. Meselenin önemi göz önüne alındığında, tartışmaların birkaç hafta daha sürmesi anlamlı görünüyor. Elbette bu, sorunun acil olmadığı anlamına gelmez. Fakat yarım yamalak önlemler yerine bütün sistemin değiştirilmesi gerekiyor."



XS
SM
MD
LG