Erişilebilirlik

Ankara - Erivan Yakınlaşması Washington'da Büyük Yankı Uyandırdı


Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesini öngören iki protokolün paraf edilmesi Washington’da memnunlukla karşılandı. Amerika Dışişleri Bakanlığı “bölgede güvenlik ve istikrara katkı yapacak tarihi bir süreç olan normalleşmeyi desteklemede iki hükümetle yakın çalışma yapmaya “hazır” olduklarını açıkladı.

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Marc Grossman da protokollerin paraf edilmesini “büyük haber” olarak niteledi: “Bu Washington’da büyük haber oldu. Yıllardır bu konu üzerinde çalışanlar var. Amerika uzun zamandır Türklerle Ermeniler arasında bu tür bir uzlaşma sağlanmasını istiyordu. Umarım bu uzlaşma anlamlı ve pratik bir şekilde, makul bir süre zarfında tamamlanır. Her iki ülke de Amerika’nın müttefiki. Dolayısıyla bu haber Washington’da birçok kişiyi mutlu etti.”

Peki Türkiye’yle Ermenistan arasında diplomatik ilişkiler kurulması, Washington’da hemen her yıl Kongre’nin gündemine gelen Ermeni soykırımı tasarılarına son verir mi? Büyükelçi Grossman, bazı insanların bu konuda asla taviz vermeyeceğini, dolayısıyla iki ülke arasında ilişki kurulmasının “soykırımın tanınması” için yapılan siyasi girişimlere nokta koymayacağını düşünüyor. Ancak, iki ülke yetkilileri tarafından paraf edilen protokollerin uygulanmasına ilişkin zaman çizelgesinde Türkiye ve Ermenistan hükümetleri arasında bir ‘tarih komisyonu’ kurulması da öngörülüyor. Bu alt komisyon, “sorunların tanımlanmasına ve tavsiyelerde bulunulmasına yönelik olarak, tarihsel kaynak ve arşivlerin tarafsız bilimsel incelenmesini de içerecek şekilde bir diyalogun” oluşturulmasını hedefleyecek.

Büyükelçi Grossman, bunun son derece önemli olduğunu vurguluyor: “Bu son derece önemli. Bütün dünya için geçerli bu. Tarihleri konusunda farklı görüşlere sahip kişilerin oturup konuşmaları gerekir. Taraflar tarihlerini paylaşmalı ve anlayış gösterebilmeli. Bu konuya bu iki ülkenin bizzat eğiliyor olması özellikle önemli. Çünkü o sayede Amerika, Fransa gibi üçüncü ülkeler, aradan çekilip ‘artık bu iki ülke uzlaşmaya çalışıyor, bakalım ne bulacaklar, sorunu çözmelerini teşvik edelim’ diyebilecekler. Ve bu sayede tarihin bu karanlık döneminde ne olduğu konusunda ortak bir anlayış sağlanabilir.”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Grossman Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla Dağlık Karabağ sorununa da çözüm bulunmasını umduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG