Erişilebilirlik

AB Türkiye - Ermenistan Kararını Memnuniyetle Karşıladı


Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler, Avrupa Birliği sürecinde Ankara’nın önüne sıkça çıkarılan sorunlardan birini oluşturuyor. Bu konuda Avrupa Birliği’nin Türkiye’den beklentileri de gayet net. Yıllardır iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini talep eden Avrupa Birliği, kara sınırının da açılmasını istiyor. Bu talepler gerek Avrupa Birliği Komisyonu tarafından her yıl yayımlanan İlerleme Raporu’nda gerekse Avrupa Parlamentosu belgelerinde açık bir şekilde yer alıyor.

Konu hassas olunca atılan olumlu her adım da hemen tepki buluyor. Ankara ile Erivan arasında, ilişkilerin normalleştirilmesi ve diplomatik ilişki kurulmasını amaçlayan protokolün paraflanması da Brüksel’de çok olumlu karşılandı. Avrupa Birliği, hem sembolik önemi hem de Brüksel’in tüm beklentilerini karşılaması nedeniyle İsviçre’nin arabuluculuğunda atılan adıma büyük önem verdi.

Bu önem yapılan açıklamalara da yansıdı. İlk açıklama Avrupa Birliği Komisyonu'nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’den geldi. Yazılı açıklamada protokolün çabuk ve kararlı bir şekilde uygulanmasına büyük önem verildiği belirtildi. "Ermeni soykırımı" iddialarıyla ilgili olarak taraf olmama politikasını titiz bir şekilde uygulamaya çalışan AB Komisyonu, protokolün Güney Kafkasya'daki barış ve istikrara katkı yapacak bir boyuta da sahip olduğu görüşünde.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana da protokolü çok önemli bir adım olarak tanımladı ve "Bu tarihi süreçte ilerleme yönündeki cesaret ve vizyonları nedeniyle iki tarafı da takdir ediyorum. Umarım iki protokol de yakın bir gelecekte imzalanabilir, onaylanabilir ve uygulanabilir" dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten de iki ülkenin vatandaşlarının çıkarı gereği protokolün onay sürecinin sorunsuz geçmesini umduğunu söyledi. Oomen-Ruijten varılan uzlaşının bölgenin istikrarı için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Avrupa Konseyi’nin hem iki ülke hem de bölge açısından tarihi öneme sahip olduğunu vurguladığı protokole Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da kayıtsız kalmadı. AGİT Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması sadece Güney Kafkasya için değil, onun da ötesine geçecek derecede olumlu bir adım olacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG