Erişilebilirlik

Türkiye - Ermenistan Yakınlaşmasına Muhalefet Ne Diyor?


Türkiye ve Ermenistan, ilişkilerini normalleştirmek amacıyla iç siyasi danışma süreci başlattı.İkili ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan protokolde neler var, muhalefet hükümetin girişimini nasıl karşıladı?

Erivan ve Ankara hükümetlerinin üzerinde anlaştığı protokolde başlıca beş ana madde var.Bunlardan ilki sınırların açılması konusu. Bu konuda takvim, protokolün yürürlüğe girmesinden 2 ay sonra. Yani önemli olan aslında protokolün yürürlüğe girme tarihi diğer bir ifade ile meclisten geçtiği tarihten iki ay sonra sınır açılabilir. İkinci madde iki ülke dışişleri bakanlığında çalışma grubunun kurulması bu da takvim olarak protokolün yürürlüğe girmesinden 2 ay sonra gerçekleşebilir. Üçüncüsü hükümetlerarası komisyonun ve alt komisyonların çalışacağı koşulların, temel statülerin bakanlar düzeyinde onaylanması. Bu konusu ise ancak protokolün yürürlüğe girmesinden 3 ay sonra netleşecek. Dördüncü madde hükümetlererası komisyonların ilk toplantısının düzenlenmesi ve beşinci madde ise yedi tane alt komisyonun kurulması.Bunlar siyasetten, ulaşıma, bilimden ticarete uzanan geniş bir yelpazede işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan alt komisyonlar.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde gelinen son noktayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır değerlendirdi.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG