Erişilebilirlik

Türkiye - Ermenistan: İç Siyasi Danışma Süreci Başlıyor


Türkiye ve Ermenistan, ilişkilerini normalleştirmek amacıyla iç siyasi danışma süreci başlattı.

Ankara’da Dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iki ülkeden heyetler İsviçre’nin arabuluculuğuyla yürütülen görüşmeler sonunda iki anlaşmayı parafe etti. İlişkileri normalleştirme konusunda çerçeve niteliğindeki bu iki anlaşma, onaylanmak üzere altı hafta içinde iki ülkenin parlamentosuna sunulacak.

“Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ve “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü”nün, “ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalleştirilmesi için bir çerçeve oluşturacağı” belirtiliyor.

Türkiye, Ermenistan ve İsviçre Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan açıklamada, “İkili ilişkilerin normalleştirilmesi bölgedeki barışa ve istikrara katkı sağlayacaktır,” denildi.

Ortak açıklamada tarafların, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda kararlı olduğu da vurgulandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin önkoşulsuz ve makul bir sürede normalleşmesini beklediklerini bildirdi.

Washington, bölgede istikrar ve güvenliğin geliştirilmesi açısından iki hükümetle de birlikte çalışmaya hazır olduğunu duyurdu.


Dışişleri Bakanlıkları Tarafından Yapılan Açıklama

"Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre’nin arabuluculuğu ile sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları “Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ile “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolüne”ne dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmışlardır.

Bu iki Protokol, ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalizasyonu için bir çerçeve sunmaktadır. Siyasi istişareler altı hafta içinde tamamlanacak, bunu müteakiben iki Protokol imzalanacak ve her iki Parlamentonun onayına sunulacaktır. Her iki taraf anayasal ve yasal prosedürlerine uygun biçimde onay işleminin zamanlıca ilerlemesi için çaba gösterecektir.

İkili ilişkilerin normalizasyonu bölgedeki barışa ve istikrara katkı sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti İsviçre’nin desteğiyle ortak gayretlerini sürdürme konusunda kararlıdırlar."

XS
SM
MD
LG