Erişilebilirlik

NYT: Füze Sistemi Türkiye'de Kurulabilir


New York Times gazetesi, Amerika’nın füze savunma sistemini kurmak için Polonya ve Çek Cumhuriyeti yerine Türkiye veya Balkan ülkelerini düşündüğünü iddia etti. Haberde, ayrıca, Amerikalı yetkililerin gemilerden fırlatılabilen Aegis füze savarları yerine karadan fırlatılabilen modelleri düşündükleri belirtildi.

Benzeri bir iddia Polonya’da yayınlanan bir gazetede yer almış ve bu haberde füze savunma sistemi için Amerika’nın Türkiye ve İsrail alternatiflerini gözden geçirdiği belirtilmişti. Rusya Orta Avrupa’da bir füze sistemine, yeni bir silahlanma yarışına neden olacağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyor.

New York Times Cumartesi günkü haberinde, Washington’daki yetkililerin alternatif ülke seçiminin Rusya’nın şikayetlerini gidermek amacıyla yapılmadığını, İran’ın artan tehditlerine karşı böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu söylediğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yalanladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Perşembe günkü basın toplantısı sırasında bu konu kendisine sorulduğunda Polonya gazetesinde yer alan bilgilerin doğru olmadığını söyledi. Sözcü, füze savunma stratejisiyle ilgili değerlendirmelerin devam eden bir süreç olduğunu ve bunun henüz tamamlanmadığını söyledi. Füze savunma sisteminin nereye yerleştirileceği konusundaki kesin kararın gelecek ay açıklanması bekleniyor.

Eski Başkan George W. Bush füze savunma sistemlerine büyük destek verirken Başkan Barack Obama bu konuya daha mesafeli bakıyor.

XS
SM
MD
LG