Erişilebilirlik

Almanya'da Yerel Seçimlere Türklerin İlgisi Artıyor


yerel parlamento seçimleri, ülkenin Saksonya, Thüringen ve Saar eyaletlerinde yapılacak. Almanya’nın doğusundaki Saksonya ve Thüringen’de Türk nüfus yok denecek kadar az,sosyal demokrat SPD güçlü olduğu bu eyaletlerde oy kaybı yaşamamak için çalışmalarını hızlandırdı.

100 bine yakın Türk nüfuslu, Fransa sınırındaki Saar eyaleti ise, Sol Parti’nin kalesi. Seçim sonrasında sosyalist eğilimli Sol Parti ile SPD arasında Almanya’nın batısındaki bir eyalette ilk kez koalisyon kurulması bekleniyor. Öte yandan bir milyona yakın Türk nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya’da ise Pazar günü belediye seçimleri var. Bu seçimler Türkler’in Almanya’ya göç tarihinde bir ilke sahne olacak, Almanya’da ilk kez çoğunluğunu Türk kökenlilerin oluşturduğu bir parti listesi seçimlerde şansını deneyecek.

Köln kentinde, Türk kökenli adaylardan oluşan ‘abi-köln’ adlı seçmen girişimi, yedi semt meclisinde seçime katılacak. Açılımı Köln Alternatif Seçmen girişimi olan ‘abi-köln’ün başkanı ve birinci sıra adayı Kamuran Kayhan, seçime katılmalarını, göçmenlerin seslerini duyurma açısından önemli bir adım olarak niteliyor.

Kendisini ‘muhafazakar’ olarak tanımlayan listenin, 60 bin Türk nüfuslu Köln’de alacağı sonuç merakla beklenirken, sokaktaki vatandaş ise, Türkler’in kendi içlerinde parti kurma girişimi konusunda değişik ve eleştirisel görüşlere sahip.

Kuzey Ren Vestfalya’daki yerel seçimlerde SPD, Sol Parti ve CDU’dan da Türk kökenli adaylar bulunuyor.Bu arada çok sayıda Türkün yaşadığı Krefeld kentinde de, boğaz ve kulak doktoru olarak çalışan Galip Oruz, bağımsız olarak, anakent belediye başkanlığına aday oldu.

Cem Dalaman'ın haberini üstteki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG