Erişilebilirlik

26 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Barack Obama'nın Merkez Bankası başkanı Ben Bernanke'yi yeniden aday göstermesini destekliyor. Gazete, Bernanke'nin krizle mücadelede başladığı işi bitirmesi gerektiğini yazıyor:

"Bernanke'nin kriz yönetimi başarılı olsa da bazı soru işaretlerine yol açtı. Bunlardan ilki Merkez Bankası'nın demokratik bir sistemdeki konumuyla ilgili. Bernanke, yaklaşık bir trilyon dolar harcadı. Bunu yaparken Kongre'nin kendisine verdiği olağanüstü yetkileri kullandı. Ancak kriz geçtikten sonra bu yetkiler ne olacak? İkinci soru ise Bernanke'nin piyasaya pompaladığı paranın miktarıyla ilgili. Bu para, büyümeye zarar vermeden ve enflasyona yol açmadan nasıl geri çekilebilecek? Bütün hayatını 1929 yılındaki ekonomik krizi incelemeye adayan Bernanke, bu sorulara cevap bulma ve krizden çıkış stratejisini belirleme hakkını da kazandı."

Christian Science Monitor ise Senato'nun Bernanke'nin yeniden atanmasına onay verirken dikkatli davranması gerektiğini savunuyor. Gazete özellikle Merkez Bankası'na verilen yetkilerin denetimi üzerinde duruyor:

"Senato, Bernanke'ye açık çek vermemelidir. Merkez Bankası'nın ekonomik kriz sonucu kazandığı büyük yetkiler konusunda Bernanke'ye baskı yapılmalıdır. Hükümete bağlı bir kuruluş olması beklenen Merkez Bankası, bugün artık dördüncü bir güç haline gelmiş durumda. En önemlisi de, Bernanke'nin enflasyon riskinden nasıl kaçınacağı kapsamlı biçimde sorgulanmalıdır. Amerikalılar, Merkez Bankası Başkanı'nı sert mali dalgaların üzerinde gemisini ustaca yüzdüren bir kaptan olarak görme eğilimindedir. Dolayısıyla hiç kimse geçmiş hataları ve geleceğe ilişkin planları kapsamlı bir biçimde sorgulanmadan, böylesine önemli bir göreve yeniden getirilmemelidir."

New York Times Obama'nın terör zanlılarına uygulanan sert sorgu yöntemleri konusundaki tavrını olumlu ancak yetersiz buluyor. Gazete işkence iddialarının üzerine daha kapsamlı biçimde gidilmesi çağrısında bulunuyor:

"CIA'in sorgulama yöntemleriyle ilgili raporu, Bush'un yasadışı kararlarının daha kapsamlı biçimde soruşturulması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Obama'nın siyasi açıdan tatsızlık yaratacak bir soruşturmadan kaçınma isteği anlaşılabilir bir şey. Ancak Obama'nın seçim kampanyası sırasında hukukun üstünlüğünü sağlama konusunda verdiği söz, bugün de önemini koruyor. Bunun için de sadece sorguları yapan bireylerin soruşturulması yetmez. Bu kişilere emirlerin kim tarafından ve nasıl verildiğini de ortaya çıkaracak cesur adımlar atılmalıdır. Bundan sonraki başkanların Bush gibi kanunları çiğneme hakkını kendilerinde görmemeleri için, yetkili konumdakilerin de yaptıklarının hesabını vermesi gerekir."

USA Today gazetesi, Adalet Bakanı Holder'in terör zanlılarına işkence yapıldığı iddialarını soruşturmak için özel savcı atamasını eleştiriyor. Gazete, bu soruşturmanın yarardan çok zarar getireceği görüşünde:

"11 Eylül sonrası oluşan atmosfer bazı aşırı davranışlara neden oldu. Bu davranışlar hukukun üstünlüğü ilkesine ve Amerika'nın dünya çapındaki imajına büyük zarar verdi. Ancak bu sorunlar artık geride kaldı. Obama, işkence yöntemlerini yasakladı ve resmi soruşturma açılması taleplerine direnerek doğru bir tavır takındı. Kötü muamelenin baş sorumluları olan Bush ve yardımcısı Dick Cheney hakkında soruşturma başlatmak, iki ayrı savaşla, durgunlukla ve bütçe açığıyla uğraşan bir ülke için gereksiz bölünmelere neden olacaktır. Elbette bilinçli olarak yasaları çiğneyen görevliler yargılanmalıdır. Ancak özel savcı Durham, soruşturmayı bir an önce ve profesyonelce tamamlamalıdır."



XS
SM
MD
LG