Erişilebilirlik

Güney Kore  Uydusu Yörüngesine  Çıkamadı


Güney Kore bu sabah dünya yörüngesine bir gözlem uydusu gönderdi.Yolculuğu teknik sorunlar nedeniyle birçok kez ertelenen NARO-1 adlı füzenin bu sabah başarıyla fırlatıldığı açıklandı.


Rusya'nın yardımıyla yapılan füzenin uzaya çıkardığı gözlem uydusu Güney Kore'de imal edildi. Daha önce başka ülkelerden ve yabancı füzelerle Dünya yörüngesine uydu gönderen Güney Kore, ilk kez kendi topraklarından uzaya füze fırlatmış oldu

Güney Kore, Rusya'yla birlikte inşa ettiği 33 metre yüksekliğindeki roket için 400 milyon dolar harcadı. Güney Kore'nin uzay programı Koreliler için önemli bir övünç kaynağı ve özellikle yeni kuşak, ülkelerinin uzay kulübüne katılmasından büyük gurur duyuyor. Hükümet rokete harcadığı 400 milyon doların yanı sıra, NARO uzay merkezinin inşaatı için de en az 240 milyon dolar yatırım yaptı.
Uzay programına yörüngeye gözlem uydusu koyarak başlamayı planlayan Güney Kore bunu başaramadı. Yetkililer uydunun arzu edilen irtifaya yerleştirilemediğini açıkladı. Haberlere göre Koreli ve Rus uzmanlar sorunu çözmeye çalışıyor.


Güney Kore'nin uzay programını en yakından izleyen ülkelerin başında Kuzey Kore geliyor. Pyong Yang hükümeti, geçen hafta uçuş ertelenmeden önce yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin ilk uzay denemesine uluslararası tepkileri dikkatle inceleyeceğini bildirdi. Nedeni ise Nisan ayında yaptığı bir füze denemesi yüzünden Kuzey Kore'ye uygulanan uluslararası yaptırımların artırılması.


Pyong Yang hükümeti denemesini yaptığı uzun menzilli füzeyi uzay programı için kullanacağını iddia etmiş ama hiçbir ülke buna inanmamıştı. Özellikle Güney Kore, Amerika ve Japonya, Kuzey'in füze denemesinin bu ülkenin nükleer silah programıyla ilgili olduğu görüşünde.


Güney Kore'nin Uzay Programı Başkanı Park Jung Ju da, iki ülkenin füze denemeleri arasında önemli fark olduğu savundu. Park Jung Ju, Kuzey Kore'nin aksine ülkesinin uzay programının şeffaf olduğunu, silahlanmayla ilgili olmadığını ve iki program arasında benzerlik aranmasının abes olduğunu söyledi.


XS
SM
MD
LG