Erişilebilirlik

Saldırmazlık Paktı'nın 70'inci Yıldönümü


Baltık Cumhuriyeti başbakanları, Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan saldırmazlık paktını protesto gösterilerini anma törenleri için Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta biraraya geldi.

23 Ağustos 1989’daki eylemlerde, 2 milyon kişi el ele tutuşarak Litvanya’dan Estonya’ya kadar 600 kilometrelik bir insan zinciri oluşturmuştu. O dönem üç ülke halkı, 1939 yılında imzalanan Molotov-Ribbentrop Anlaşması’nı, 50’inci yıldönümünde protesto etmişti. Gizli anlaşma, Avrupa’nın doğusunu Alman ve Sovyet nüfuz alanlarına ayırmış ve Almanya’nın Polonya’yı işgaline fırsat tanıyarak İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasına yol açmıştı. Anlaşmanın etkileri Soğuk Savaş döneminde de devam etti.

Aynı anlaşmayla Sovyet lideri Stalin de, ordularını Litvanya, Letonya ve Estonya’nın tamamı, Romanya’nın doğusu ve Finlandiya’nın bir kısmını da içine alacak şekilde Polonya’nın içlerine kadar ilerletmişti.

Amerika’nın Sesi Moskova muhabiri Jonas Bernstein, Saldırmazlık Paktı olarak bilinen Molotov-Ribbentrop anlaşmasının 70’inci yıldönümünde bu konuyu inceledi. Derlemeyi dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG