Erişilebilirlik

'Taleban İki Seçmenin Parmaklarını Kesti'


Afganistan’da seçimleri gözlemleyen bir grup, Taleban’ın seçim öncesi tehditlerini gerçekleştirdiğini ve parmaklarında oy mürekkebi bulunan seçmenlerin parmaklarını kestiğini açıkladı. Uluslararası gözlemciler ise seçim sürecinin genel anlamda pozitif bir atmosferde geçtiğini ve demokratik bir ortamda gerçekleştirildiğini belirtti.

Afganistan’ın Kandahar ilinde iki seçmenin parmaklarının Taleban militanlarınca kesildiği belirtiliyor. Özgür ve Adil Seçim Vakfı Başkanı Nadir Nadiri, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, gözlemci grubunun iki seçmene seçim gününde saldırıldığını tespit ettiğini söyledi.

Saldırı haberleri, uluslar arası gözlemci grupların seçime dair gözlemlerini paylaştıkları saatlerde geldi.

Amerika merkezli Ulusal Demokratik Enstitü, seçimlerin demokratik prensipler çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti. Ancak bir sonraki seçimlerden önce üstünde durulması gereken bazı sorunlar olduğu da Enstitü tarafından ifade edildi.

Oy kullanımında yolsuzluklar yapıldığı iddialarına ilişkin soruları yanıtlayan gözlemci gruplar, birçok ildeki güvenlik sorunları yüzünden bu yolsuzluk iddialarını birebir gözlemleme şansını elde edemediklerini belirtti.

Avrupa Birliği’ne bağlı gözlemci grup ise ülkenin belli bölgelerinde, şiddet tehdidi ve Taleban’ın korkutma politikasının adil seçimleri engellediğini açıkladı.

Seçime katılna adaylardan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve rakibi Abdullah Abdullah’ın kampanya ekipleri ise kendi adaylarının kazandığını iddia ediyor. Ancak seçim yetkilileri kısmi sonuçların Salı gününden önce açıklanmayacağını belirtti. Kesin sonuçların açıklanmasının ise haftalar sürebileceği ifade ediliyor.

XS
SM
MD
LG