Erişilebilirlik

21 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times Afganistan'da Taleban'a karşı verilen mücadelenin sadece askeri yöntemlerle kazanılamayacağını belirtiyor. Gazete, yeni hükümetin yolsuzlukla mücadeleyi öne çıkartması gerektiğini vurguluyor:

"Karzai'nin aşiret liderleriyle kurduğu ittifakın hemen dağıtılması, ülkeyi yönetilemez hale getirebilir. Ancak polis ve ordu güçlerinin eğitimine hız verilmesi, maaşların artırılması bu bağımlılığı azaltacaktır. Afgan çiftçilerin, uyuşturucu kaçakçılarının zincirinden kurtulması için mikro krediler verilmeli, uyuşturucu kaçakçılığı dışında istihdam alanlarını da yaratacak olan altyapı yatırımları desteklenmelidir. Ayrıca uyuşturucu kaçakçılarının ciddi biçimde cezalandırılmasını sağlayacak bir yargı reformuna gidilmelidir. Afganistan'daki kötü yönetim Taleban'ın güçlenmesini sağlayan en önemli faktördür. Eğer bu kötü yönetim sürerse, bunun bedelini Afgan halkı ile Amerikan ve NATO askerleri canlarıyla ödeyecektir."

USA Today 270 kişinin öldüğü Lockerbie faciasının sorumlusu Abdülbasit El Micrahi'nin serbest bırakılmasını eleştiriyor. Gazete, Micrahi ve suç ortaklarının, kurbanlarına hiç merhamet göstermediğini hatırlatıyor:

"Bu işten Micrahi'nin yanı sıra en fazla kazançlı çıkan kişi Libya diktatörü Muammer Kaddafi oldu. Bu terörist eylemi Libya'nın düzenlediği konusunda ortak bir kanat var. Libya, bu eylemden dolayı Birleşmiş Milletler'in uyguladığı yaptırımların kalkması için kurbanların ailelerine tazminat ödedi ve olayın sorumluluğunu kabul etti. Ayrıca nükleer silah programından vazgeçerek ve uluslararası bir nükleer kaçakçılık şebekesini açığa çıkararak Amerika'nın uyguladığı yaptırımların da kalkmasını sağladı. Özellikle ikinci anlaşma çok önemliydi ancak bunun karşılığında Kaddafi adaletten kurtulmayı başardı. Lockerbie kurbanlarının aileleri için ise, bu durum adaletsizliğin daha fazla hissedilmesinden başka bir şey değildi."

Washington Post gazetesi son haftalarda Başkan Barack Obama'nın da katıldığı etkinliklerde silahlı kişilerin yakalanmasının kaygı verici olduğunu yazıyor. Gazete, eyaletlerden silah taşıma kurallarını gözden geçirmelerini istiyor:

"İçişleri Bakanlığı, ekonomik krize ve ilk kez bir Afrika kökenli Amerikalının başkan seçilmesine tepki olarak aşırı sağ örgütlerin arttığı yönünde bir uyarıda bulundu. Dolayısıyla, siyasi etkinliklerin düzenlendiği alanlarda silahlı kişilerin oluşturduğu tehdit, sadece bir paranoya olarak algılanamaz. Amerika'nın geçmişinde, mesajlarını kurşunlarla göndermek isteyen birçok insan bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle yeni ortaya çıkan silah gösterme modasını korkutucu buluyoruz. Anayasanın ikinci maddesini savunanlar, mesajlarını başka biçimlerde göstermelidir. Tabii, barışçı bir mesaj vermek istiyorlarsa."

Los Angeles Times Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili olarak bir federal mahkemenin verdiği karara değiniyor. Haberde, soykırım iddiasıyla tazminat talebinde bulunan Ermenilerin hayal kırıklığına uğradığı yazılı:

"Federal bir temyiz mahkemesinin verdiği karara göre, 1915-1918 yılları arasında Osmanlı Türklerinin gerçekleştirdiği katliamın kurbanlarının varisleri, ödenmeyen tazminatlar nedeniyle yabancı sigorta şirketleri aleyhinde dava açamayacak. Mahkeme Amerikan hükümetinin Ermeni soykırımını resmi olarak tanımamasını bu karara gerekçe olarak gösterdi. İki yıl önce yerel mahkeme, 2000 yılında California Kongresinin kabul ettiği bir yasaya dayanarak, Ermenilerin üç Alman sigorta şirketi hakkında dava açabileceğine karar vermişti. Ancak temyiz mahkemesi, California eyaletinin kabul ettiği yasanın Federal hükümetin dış politikadaki yetkisini çiğnediği gerekçesiyle talebi reddetti."

XS
SM
MD
LG