Erişilebilirlik

19 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times sağlık reformu kapsamında bir kamu sigorta sistemi kurulmasına sıcak bakıyor. Gazete devletin, özel sigorta şirketleriyle rekabete girmesinin olumlu sonuçları olabileceğini yazıyor:

“Kamunun sağlık sigortası işine girmesi olumlu olmakla birlikte vazgeçilmez de değildir. Böyle bir girişimin, sağlık sigortası olmayanları sigorta kapsamına almakla bir ilgisi yoktur. Ayrıca, hastanelerde bir reform yaparak tedavi maliyetlerini ve dolayısıyla sigorta primlerini nasıl düşüreceği de belirsizliğini koruyor. Yine de, doğru uygulanırsa, devletin sağlık sigortası alanına girmesinin büyük faydaları olabilir. Ancak hazırlanan sağlık reformu taslağında kamunun hastanelere ve doktorlara daha düşük ödeme yapma imkânı büyük ölçüde zayıfladı. Sağlık reformuna karşı çıkan Cumhuriyetçi partinin herhangi bir uzlaşmayla ikna olacağına inanmıyoruz. Bu nedenle Beyaz Saray ve Demokrat Parti kendi bildiği yolda giderek, bu alanda güçlü bir kamusal alternatif oluşturmalıdır.”

USA Today de sağlıkta kamu seçeneğine karşı çıkanları sert biçimde eleştiriyor. Gazete, zaten sağlık sektörünün en büyük müşterisinin devlet olduğunu hatırlatıyor:

“Amerika’daki bütün sağlık hizmetlerinin % 46’sı, yani yıllık bir trilyon dolar, devlet tarafından ödeniyor. % 42’si özel sigortalar, kalanı da vatandaşlar tarafından karşılanıyor. Devlet ayrıca yılda 200 milyar dolar vergi sübvansiyonu uyguluyor. Eğer Washington bu konuda bir adım atmazsa, nüfusun yaşlanmasına ve özel sağlık sigortası primlerinin artmasına bağlı olarak, devletin rolü daha da artacaktır. Sağlıkta kamu seçeneğine karşı çıkan senatörler, bunun yerine kooperatifler kurulmasını öneriyor. Ancak kurulacak kooperatifler özel sağlık sigortalarıyla rekabet gücüne sahip olamayacaktır. Kamu seçeneği, öcü değildir. Bir yandan insanların tercih hakkını artırırken, diğer yandan tasarruf yapmanın en doğru yöntemidir.”

Los Angeles Times General Motors’un vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarıldığını hatırlatıyor. Ancak gazete, şirketin karını artırma çabasının vergi mükelleflerinin çıkarlarıyla çeliştiğini de vurguluyor:

“Obama yönetiminin yeniden düzenlemesi sonucunda General Motors hisselerinin % 61’i kamuya geçti. Dolayısıyla şirketin bir an önce kara geçmesi, vergi mükelleflerinin işine gelir. Ancak otomobil satın almak isteyen bir vergi mükellefi, beğendiği otomobili alıp gidinceye kadar, GM bayisinin karını artırmakla ilgilenmez. Aslında artık hepimiz GM’in ortağı olduğumuza göre, şirketin satışlarının artması, hepimizin çıkarınadır. GM açısından, zaten zor durumdaki bayilerinin çıkarlarıyla tüketicilerin çıkarları arasında bir orta yol bulmak hiç de kolay değil. Ancak şirket, tüketicilerin çıkarını ne kadar çok gözetirse, yeni sahiplerini de o kadar memnun edecektir.”

Christian Science Monitor Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna dayanarak, Meksika’nın insan hakları konusunda ilerleme sağladığını belirtiyor. Gazete, bu raporun Meksika’ya yapılacak Amerikan yardımının da önünü açtığını vurguluyor:

“Bu rapor, Meksika’nın uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelesine destek için verilecek 1,4 milyar dolarlık yardımın serbest bırakılması için gerekliydi. Ancak Meksika halkı, uyuşturucu çetelerine karşı yürütülen savaşta kısa vadede bir zafer kazanılabileceği umudunu giderek kaybediyor. Ancak bu mücadelede bir ilerleme kaydedildiği de unutulmamalı. Şu ana kadar 76 bin kişi yakalandı. 200’ü aşkın çete lideri yargılanmaları için Amerika’ya gönderildi. En önemlisi de bu mücadele sayesinde yolsuzluğa bulaşan polisler ve yetkililer temizleniyor. Devlet başkanı Calderon’un bu mücadeledeki kararlılığı Meksika halkına da örnek oluşturmalıdır. Ve Meksika bu mücadeleyi sürdürdükçe, Amerika da buna destek olmalıdır.”

XS
SM
MD
LG