Erişilebilirlik

Fransız Tutuklunun Bırakılmasında Türkiye'nin Rolü


Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner İran'da tutuklu bulunan öğretim görevlisi Clotilde Reiss'ın serbest bırakılması için Suriye'nin yanısıra Turkiye'nin de arabulucu olduğunu açıkladı. Kouchner, 300 bin Euro kefaletle şartlı olarak tahliye edilen ve Paris'in Tahran Büyükelçiligi'nde hakkındaki yargı kararını bekleyen Reiss'in masum olduğunu ve 8 gün içinde serbest bırakılmasını beklediklerini kaydetti.

Bu güne kadar Clotilde Reiss olayında İran ile Fransa arasında Suriye'nin köprüleri kurduğu biliniyordu. Hatta Cumhurbaşkanlığı köskünden Sarkozy adına yapılan açıklamada Reiss'ın serbest bırakılmasına önemli katkılarından dolayı Suriye Devlet Baskanı Beşar Esad'a bizzat teşekkür edilmişti. Ta ki Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner RTL Radyosu'nda Ahmedinejad karşıtı gösterilere katıldığı ve cep telefonuyla çektiği bazı görüntüleri e-mail yoluyla arkadaslarına gönderdiği için ajanlıkla suçlanan Clotilde Reiss olayının perde arkasını anlatana kadar

Radyo sunucusunun Suriye ile iliskilerin soğukluğuna ve bu yakınlaşmanın manidar olmasına dikkat çekmesi üzerine Kouchner, yalnızca Suriye'nin değil, Türkiye'nin ve Avrupa Birliği'nin dedevrede olduğunu belirtti. Suriye'nin bölgedeki diplomatik ağırlığının göz ardı edilemeyeceğini, Beşar Esad'in arabuluculuğu için, Cumhurbaşkanı ile Fransa diplomasisinin ortak karar aldıklarını anlatan Kouchner, temasa geçilmesi zor olan İran yönetimi ile diyaloğun Suriye üzerinden geçtiğini belirtti. Fransız diplomasisinin şefi, bu kararın doğru olduğunu zira Suriye'nin sürece önemli katkısı bulunduğunu vurguladı.

Bu arada Reiss'ın kesinlikle masum olduğuna inandıklarını belirten Kouchner, günümüzde cep telefonu ile çekilen fotoğraflarla ajanlık yapma seviyesinin çok ötesine geçildiğini belirterek “Neajanlık ama, milyonlarca cep telefonundan birisiyle yapılıyor” sözleriyle İran hükümetinin iddialarını alaylı bir dille eleştirdi. Dışişleri Bakanı, Reiss'ın masum olduğunu ve İran yargısının dabunu görmesini umut ettiklerini sözlerine ekledi. 24 yaşındaki genç öğretim görevlisinin Tahran Büyükelçiliği'nde hakkındaki kararı beklediğini belirten Kouchner, 8 gün içinde Reiss'in serbest bırakılmasını ve hakkındaki davanın düşmesini beklediklerinin de altını çizdi. İran'ın Reiss'ı Ramazan ayı başlamadan önce serbest bırakacağı öngörülüyor.


XS
SM
MD
LG