Erişilebilirlik

Ekonomik Kriz Almanya'da Sosyal Devlet Sistemine Zarar Veriyor


Üç milyona yakın Türk’ün yaşadığı Almanya ‘sosyal devlet’ olma özelliği ile biliniyor. Ancak ihracatındaki büyük gerileme nedeni ile ekonomik krizden 2009’un ilk altı ayında yoğun etkilenen Almanya’da devletin yaptığı sosyal ödemelerin patlaması, Alman sosyal devlet modelini de doğrudan etkilemeye başladı.

Federal Hükümetin 2009 Sosyal Durum Raporu'na göre, ülkede halkın yüzde 40’ı devlet yardımı ile yaşıyor. Devletin 25 milyon emekli, yaklaşık dört milyon işsiz, 1 buçuk milyon ‘geçici çalışan’ ve sağlık, bakım ve aile yardımlarına ödediği miktar bu yıl için 754 milyar Euro olarak tanımlanıyor. Başka bir deyişle Almanya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık üçte biri sosyal harcamalara aktarılıyor. Başbakan Merkel, sosyal harcamaların, 2010’da 5 milyonu bulacağından yola çıkılan işsiz sayısı ve artan emekli oranı nedeni ile önümüzdeki üç yıl içinde 800 milyar Euro’ya ulaşacağı görüşünde. Sosyal devletin ayakta kalabilmesi ve bu özelliğini sürdürebilmesi için, işsizlik ve emeklilik kasalarına yeni kaynak oluşturulması gerekiyor. Federal Hükümet bunu borçlanarak finanse etmeyi planlıyor, nitekim 2014 yılına kadar Almanya’nın bankalara borcu 2 trilyon Euro’ya çıkacak. Ancak hem uzmanlar hem de siyasetçiler Alman sosyal devlet modelinin önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde ayakta kalıp kalamayacağını ve hangi alanlarda kesintilere gidilebileceğini tartışmaya açmak istiyorlar. 27 Eylül’de yapılacak genel seçimler ise bu konunun şimdilik açık bir şekilde konuşulmasına engel oluyor. Özellikle emekli seçmenleri kaybetme korkusu yaşayan partiler, endişeye gerek olmadığı yönünde pek inandırıcı olmayan açıklamalara zaman kazanmaya çalışıyorlar, ancak kamuoyu ve medya seçimden sonra sosyal yardımlarda kesinti ve tedbirlere kesin gözüyle bakıyor. Sol Parti Federal Parlamento milletvekili Hakkı Keskin, sürdürülen yanlış politikalar sonucunda Almanya’nın ‘sosyal devlet’ özelliğini yitirdiğini savunuyor.

Vatandaşların çoğunluğu da karamsar bir şekilde Almanya’yı daha şimdiden, yani seçimler sonrasında beklenen büyük sosyal kesinti furyasından önce bile, ‘adaletsiz’ olarak tanımlıyor. Federal Tüketim Araştırmalar Merkezi’nin bir anketine göre, halkın yüzde 75’i ‘Almanya sosyal adeletli bir devlet mi’ sorusunda ‘hayır’ cevabı verdi.

XS
SM
MD
LG