Erişilebilirlik

17 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times ekonomik krizin dibe vurduğu yönündeki görüşleri ihtiyatla karşılıyor. Gazete, perakende satışlardaki düşüşe dikkat çekiyor:

“Bir an önce durgunluğun sona erdiğini açıklamak isteyen yetkililer, ekonomik verileri çok dikkatli okumalıdır. Aksi takdirde teşvikler sona ererse, ekonominin de çökmesi gündeme gelebilir. İstihdam artmadığı sürece, tüketici harcamaları da artmayacaktır. Ne yazık ki, istihdamda önümüzdeki yıldan önce bir artış beklenmiyor. Dolayısıyla istihdamın yeniden kriz öncesi seviyesine ulaşması iki yıl alabilir. Ayrıca eyaletlerin vergileri artırarak kamu harcamalarında kesintiye gitmesi de tüketimin artmasını olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla federal hükümetin eyaletlere desteğini ve işsizlik ödeneğini artırması gerekecektir. Kriz dibe vurduğunda, ekonominin de dibe çakılıp kalmaması için daha fazla çaba harcanması gerekiyor.”

USA Today eyaletlerle federal hükümet arasında sahte kimlik ve ehliyetlerin önlenmesi için orta

“11 Eylül saldırılarını düzenleyen 18 terörist, eyaletlerden aldıkları ehliyet ve kimlik kartlarıyla uçaklara binmişlerdi. Bu terör saldırısının üzerinden sekiz yılı aşkın bir zaman geçti. Sahte ehliyet almayı zorlaştıran yasanın Kongre’de kabul edilmesinden bu yana dört yıl geçti. Ama yasanın uygulanmasında hala ciddi sorunlar var. Birçok eyalet, yasaya karşı direnmeyi sürdürüyor. Eyaletler, kimlik doğrulama işleminin çok maliyetli olduğunu ve veritabanının yetersiz olduğunu öne sürüyorlar. 11 Eylül saldırılarından sekiz yıl sonra, eyaletlerden verdikleri ehliyetlerin inandırıcı olmasını istemek çok da büyük bir yük olmasa gerek. Ancak yaşananlar bize, federal hükümetin zorlaması olmadan eyaletlerin bunu yapmayacağını gösteriyor.”

Los Angeles Times kaçak göçmenlerin de sağlık sigortası kapsamına alınmasının sağlık reformunu engelleyebileceğini vurguluyor. Gazete, özellikle sınır eyaletlerinde durumun çok hassas olduğunu yazıyor:

“Kaçak göçmenlere de sağlık hizmetleri verilmesi sınırlardan kaçak geçişleri de artıracaktır. Bu nedenle, konu sağlık reformunun değil, göçmenlik reformunun bir parçası olarak ele alınmalıdır. Ayrıca sağlık reformu tartışmaları öylesine politik hale geldi ki, sorunları ve çözüm yollarını akılcı bir biçimde tartışmak imkansız hale geldi. Elbette kaçak göçmenlerin de sağlık sigortası kapsamına alınmasının ekonomik ve siyasi boyutları enine boyuna tartışılmalıdır. Ama bu tartışma milyonlarca Amerikalı için hayati bir önem taşıyan reformlar pahasına yürütülmemelidir.”

Washington Post Çin’in ithal ettiği bilgisayarlara Yeşil Baraj adlı sansür programının yüklenmesi şartından vazgeçmesini olumlu bir adım olarak görüyor. Ancak gazete, Pekin’in sansürcü anlayışının hala sürdüğünü de vurguluyor:

“Çin hala Internet cafe’lerdeki ve üniversitelerdeki bilgisayarlara sansür programı yüklemeye devam ediyor. Ancak yine de alınan bu karar Çin halkı ve internet özgürlüğü açısından bir zaferdir. Bilgisayar üreticilerinin ve Dışişleri Bakanlığı’nın bu konudaki tavrı, herkesin kararlı olması halinde Çin’in geri adım atabileceğini gösterdi. Bilgiye özgürce erişilmesi, Çin halkının özgürlüğü açısından büyük önem taşıyor. Çin’le iş yapmak demek, Pekin’in haksız taleplerine boyun eğmek demek değildir. Bazı Batılı firmalar hala Çin’in taleplerine boyun eğse de, sansür duvarını aşmaya yarayan teknolojiler, bunları anlamsız kılacaktır.”

XS
SM
MD
LG